„Cu doar o săptămână înainte de Ziua Internațională a Copilului, Protecția Consumatorului trage un semnal de alarmă în privința unor jucării periculoase. Și medicii atrag atenția că astfel de jucării pot produce adevărate tragedii”, a transmis Christian Sabbagh.

În pragul Zilei Internaționale a Copilului, jucăriile sunt la mare căutare. Atenție, însă, ce cadouri le cumpărați celor mici. Comisarii de la Protecția Consumatorului au descoperit nereguli alarmante la anumite tipuri de jucării, care le pot pune sănătatea și chiar viața în pericol celor mici.

Cele mai multe probleme s-au descoperit la jucăriile de tip slime. Jucăria formată dintr-o substanță lipicioasă, cu o textură groasă, care poate fi făcută într-o varietate de culori, conține borax, un praf chimic extrem de periculos.

jucarii perculoase, anpc, ziua copilului

Medicii trag un semnal de alarmă. 

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

„În afara substanței acesteia pe care o conține, boraxul, de care am spus că este foarte iritantă pentru ochi, este foarte iritantă pentru piele, sunt foarte multe reacții adverse care se întâmplă, locale, dacă copilul se joacă foarte mult timp și nesupravegheat există riscul și să-l ingereze și atunci când cantitatea este prea mare există posibilitatea apariției dariilor, vărsăturilor, stare generală proastă”, a explicat Dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

„Au fost identificate produse periculoase, pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire al copiilor, jucării de tip yoyo cu conținut de lichid și șnur elastic care se alungește și cu risc de strangulare și sufocare, dar și cu risc chimic”, spune Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Și pistoalele cu bile sunt pe lista neagră a jucăriilor periculoase. Ele pot produce adevărate tragedii.

„În această imagine este radiografia unui copil mai mare care a înghițit accidental, deci nu pentru că a vrut, o bilă magnetică. Din fericire este vorba despre o singură bilă, dacă erau mai multe bile, riscul unei ocluzii intestinale era foarte mare. În această situație ea se va elimina singura într-un timp.

Pericolul din astfel de jucării este greu de depistat, mai ales atunci când acestea sunt neetichetate”, mai spun medicii.

jucarii perculoase, anpc, ziua copilului

Părinții trebuie să fie foarte atenți la jucăriile pe care le cumpără. 

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

„Acest slime, pe care l-am cumpărat dintr-un magazin de jucării din Capitală, ne-a fost vândut exact așa cum îl vedeți, fără o cutie, fără vreun ambalaj sau fără ca măcar să aibă o etichetă care să ne arate dacă este omologat, ce substanțe conține sau de la ce vârstă poate fi folosit”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

„Dacă nu scrie clar sunt periculoase pentru că nu știu cui se adresează. Poate să fie toxic, deci pot fi periculoase clar”, spune un părinte.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Astfel, comisarii de la Protecția Consumatorului ne sfătuiesc să cumpărăm jucării doar din locuri autorizate, potrivite pentru vârsta copilului, și să urmărim ca ele să conțină marcajul de conformitate la nivel european scris la loc vizibil.

Citește și: Produse din pui cu salmonella, găsite de ANPC în mai multe magazine cunoscute din București, Ilfov și Vrancea


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si