VIDEO - Avion plin cu oameni,decolare întârziată din cauza unei păsări
Un incident ale cărui urmări puteau fi mult mai grave a întârziat cu orele decolarea unui avion plin cu români nerăbdători să ajungă la plajă, în Egipt.
Convorbirea dintre pilot și turnul de control a avut loc chiar la începerea procedurilor de aterizare pe Aeroportul Internațional Cluj și la câteva minute după ce aeronava atinge solul, angajații companiei de zbor au semnalat o problemă care ar fi putut pune în mare pericol viețile pasagerilor. Avionul a lovit o pasăre cu trenul de aterizare al avionului și doar norocul a făcut ca pasagerii să nu fie într-un mare pericol.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Dacă erau berze, da, se puteau sparge palete de turbină la motor”, spun experții în aviație.
Aeronava n-a mai decolat la ora stabilită. Tehnicienii companiei de zbor au verificat-o în detaliu ca nu cumva impactul să fi provocat daune care să afecteze siguranța pasagerilor. Întârzierea- cu orele- i-a supărat pe cei care abia așteptau să se îmbarce spre Egipt. Conducerea aeroportului a susținut- în tot acest timp- că vina pentru incident nu le aparține.
În preajma pistei, există aparate speciale care alungă înaripatele și deci impactul n-ar fi avut cum să se petreacă în timpul aterizării- așa cum susțin reprezentanții companiei de zbor.Mai greu e însă cu păsările migratoare- singurele care zboară la mare înălțime. În această perioadă, stolurile sunt un real pericol. Împotriva lor, pe aeroporturile din țară se folosesc tot felul de "arme" mai mult sau mai puțin convenționale- de la câini de vănătoare, care iau zburătoarele la goană, la echipamente speciale.
Cel mai des întâlnite pe aeropoturile de la noi sunt tunurile cu propan și laserele:
„Ca să nu le obișnuim cu sunetul, să fie ceva nou, acționăm și laserul prin care ele sunt deranjate... Se acționează siguranța și apoi se urmărește grupul și stolul de păsări și acționează până la un kilometru distanță”, spun experții în aviație.
Astfel de incidente sunt tratate cu maximă seriozitate în lume pentru că au provocat chiar și aterizări forțate, soldate cu pierderi de vieți omenești. Piloții și controlorii de zbor sunt obligați să raporteze le raporteze Autorității Aeronautice Civile.