Au trecut 3 săptămâni de când nava cu 14 mii de oi la bord s-a răsturnat în Portul Midia și cadavrele zac încă acolo. Specialiștii avertizează că există pericolul ca leșurile să dezvolte antrax, o boală contagioasă mortală. De suferit au și vietățile marine, care ar putea muri în masă.
Sunt trei săptămâni deja de când cadavrele oilor moarte zac în Portul Midia.
În fiecare zi- zona este controlată ca nu cumva leșurile să iasă din nava scufundată și să plutească în mare. Dacă se întâmplă asta- scafandrii sunt cei care au misiunea să igienizeze locul imediat. Altfel riscurile unei epidemii de nestăpânit sunt mari- spun specialiștii. Acolo- deja s-au format bacterii periculoase care pot provoca boli dintre cele mai grave și extrem de contagioase- cum ar fi antrax.
Autoritățile Potuare au reușit să adune din apă cadavrele căzute de pe navă și încearcă să evite o nenorocire.
Din păcate- descompunerea cadavrelor e fatală pentru vietățile marine din zonă ar putea să fie ucise în masă.
Așadar- suntem fără soluții imediate în criza fără precedent, din Portul Midia. Armatorul sirian nu a făcut nimic ca să aducă mastodontul de fier pe linia de plutire și să scoată cadavrele de acolo. Așa că sarcina rămâne la autorități- iar nota de plată ar fi uriașă- de 2 milioane de euro.
Acum se fac licitații ca să fie găsită firma care să facă asta.
Dar bâlbele continuă. Peste 150 de berbeci au supraviețuit datorită voluntarilor și pompierilor care i–au salvat de la interiorul navei. De atunci activiștii pentru protecția animalelor se luptă să ducă ovinele la loc sigur, într-un sanctuar, dar și aici se lovesc de hățișuri birocratice.