UPDATE 19.05. CRONOLOGIA UNOR ERORI ÎN SERIE.   Alexandra a sunat de 3 ori la 112 in decurs de 7 minute. De fiecare data s-au pierdut zeci de secunde, clipe vitale, pana cand operatorul 112 a transferat apelul la dispeceratul politiei. Alexandra a stat de vorba cu un agent, dar asta nu i-a schimbat soarta.

Autoritatile s-au dovedit incapabile sa localizeze telefonul folosit de biata fata.

Identificarea zonei in care se afla un mobil e o practica banala in alte tari, folosita de unele companii chiar in scopuri comerciale. La noi, viata unui om nu e un motiv suficient pentru ca cei platiti din bani publici sa-si faca treaba!

Citeste si: Mama Luizei, fata care ar fi fost ucisă la Caracal, urlete de durere: ”Jur că îl omor cu mâinile mele”

„Ce ugenta aveti?”. De trei ori a auzit Alexandra cuvinte. Fata era sechestrata, dar a reusit sa-si foloseasca telefonul. Autoritatile- insa- i-au dat o prima o prima palma- ignorandu-i chinul!

La 5 minute si 7 secunde dupa ora 11, adolescenta apeleaza numarul de urgenta pentru prima data.
Dupa 34 de secunde, operatorul 112 transferul apelul la politie.  Dar fata inchide- speriata.

Citeste si: Criminalul din Caracal. Explicaţia şocantă pentru care poliţiştii nu au intervenit

La ora 11:06:25, Alexandra suna din nou. Dupa un minut si 28 de secunde, o durata extrem de mare, poate vorbi, in sfarsit, cu un dispecer al politiei.

Ii spune ca e intr-o casa parasita si da o adresa de pe o carte de vizita pe care o gaseste acolo.

Culmea, chiar ea ii avertizeaza pe politisti ca s-ar putea sa nu se afle la adresa respectiva.

La ora 11:12:36, Alexandra suna pentru a treia oara. Trec 15 secunde pana i se face legatura cu politia. Nici acum nu poate spune cu exactitate unde se afla.

E socant: in interval de 7 minute trei apeluri sunt facute la 112, dar locul din care se suna ramane un mister- cu toate ca suntem in era tehnologiei- cand toate telefoanele pot fi localizate usor pe baza gps-ului.

Citeste si: Şeful Poliţiei Judeţene Olt, revocat din funcţie

Cei de la Telecomunicatii Speciale se spala pe maini de soarta Alexandrei. STS nu identifica locul telefonului, se spune sec intr-un comunicat oficial.

Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al IGPR: Cei de la STS ne-au transmis aria din care a fost efectuat apelul de pe terminalul mobil si ne-au indicat 3 adrese la care politistii IPJ Olt au efectuat perechezitii.

Citeste si: Criminalul din Caracal, vizat într-un dosar de trafic de persoane, înregistrat la DIICOT Craiova

Dar politistii n-au descoperit nimic la cele 3 adrese. Datele oferite de STS erau gresite. Totusi, cei de la Telecomunicatii Speciale paseaza raspunderea.

Toate aceste informatii, spun ei, sunt furnizate de catre reteaua publica mobila de telefonie.  Cu alte cuvinte, o companie privata trebuie sa ofere autoritatilor datele de localizare inclusiv in situatii limita cand fiecare secunda conteaza pentru salvarea unei vieti.

Citeste si: Pungi de carne și dinți, găsiți la locuința șoferului bănuit că le-ar fi ucis pe fetele din Caracal

Exista aplicatii care fac asta in cateva clipe, asa ca e greu de inteles de ce autoritatile n-au reusit sa localizeze telefonul Alexandrei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

In momentele in care politistii alergau dupa cai verzi, viata Alexandrei se scurgea cu rapiditate. Criminalul a avut destula vreme sa o tortureze si sa ii ia viata bietei copile. Totul s-a petrecut in curtea unei case din Caracal.

Adresa a fost gasita de o unitate de elita a politiei romane.

Citeste si: Imagini cu impact emoțional! O tânără a leșinat, în fața casei „criminalului din Caracal”

Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al IGPR: Ulterior, colegii din cadrul Directiei Operatiuni Speciale au efectuat activitati, cercetari in comun cu politistii IPJ Olt sub comanda unui procurer de caz, activitati care au dus, in aceasta dimineata, la efectuarea unei perchezitii in municipiul Caracal.

La 3 dimineata s-a obtinut mandat de perchezitie, dar procurorul si politistii au asteptat 3 ore pentru ca asa cere legea, a sustinut coordonatorul anchetei.

Abia dupa 19 ore de la primul apel la 112 au intrat in casa ororilor. Vineri dimineata! A fost mult prea tarziu pentru Alexandra.

Reprezentantii IGPR n-au vrut sa confirme daca s-a asteptat in tot acest timp un mandat de perchezitie.

Citeste si: Ce mesaj dureros a postat Alexandra Măceșanu pe Facebook înainte să fie răpită și ucisă

Parchetul General a inceput deja o ancheta legata de activitatea procurorilor din Caracal. Inclusiv Ministrul de Interne a cerut un rapot privind interventia. Iar presedintele tarii spune ca situatia va fi discutata marti, in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Sunt masuri tardive, care nu mai schimba soarta Alexandrei. Dar care ar putea salva alte vieti, daca vinovatii sunt trasi la raspundere si birocratia este eliminata.

Daca va ganditi ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale are nevoie urgenta de investitii pentru a-si face treaba mai bine, va inselati. In 9 ani au cheltuit 218 milioane de euro din bani publici. Si care sunt rezultatele? Poate va amintiti de cazul avionului prabusit in muntii Apuseni, cand unul dintre supravieturitori a sunat la 112. Localizarea a fost o misiune imposibila.

Citeste si: VIDEO| Gheorghe Dincă ar putea fi unul dintre cei mai feroce criminali ai României

SABIN GHERMAN, jurnalist: Daca se dovedeste ca e o problema in sistemul lor atunci sa vedem de la cine au cumpart sistemul, cu cate sute de milioane si cine este responsabil. S-ar putea ca totul sa fie un lant de neintelegeri si neintelegerile astea au dus la o tragedie.

Dar nu e o operatiune chiar atat de complicata. In Statele Unite, de exemplu, e o practica folosita de companii in scopuri comerciale, la limita legii. Localizarea telefoanelor mobile cu o precizie de cativa metri a devenit o afacere si se cauta solutii pentru a ingradi abuzurile. In Romania, viata unui om valoreaza prea putin, iar autoritatile prefer sa-l ia pe "nu se poate" in brate.

UPDATE 18.45.  Şeful Poliţiei Judeţene Olt, comisar-şef de poliţie Alexe Nicolae Eugen, a fost revocat din funcţie, vineri, la sediul instituţiei fiind trimisă o echipă din cadrul Direcţiei Control Intern – I.G.P.R., pentru a verifica modul de intervenţie şi acţiune al poliţiştilor în cazul de la Caracal.

Şeful Poliţiei Judeţene Olt, revocat din funcţie

UPDATE 18.35. În completarea comunicatului de presă remis la ora 15.00, Serviciul de Telecomunicații Speciale a venit cu o serie de precizări.  

UPDATE 18.20. Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a admis că poliţiştii puteau intra la locuinţa bărbatului din Caracal suspectat că a ucis o adolescentă de 15 ani pe care a răpit-o, dar au aşteptat decizia procurorului, acesta fiind motivul pentru care intervenţia a avut loc la ora 6:00 şi nu la ora 4:00, când au ajuns. Buda a declarat că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00- 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta, în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la ora 4:00, echipajele de poliţiei şi procurorul au ajuns la locuinţa suspectului, intervenţia având loc la ora 6:00, când a dispus procurorul de caz. 

Ministrul Afacerilor Interne merge la Caracal

Având în vedere gravitatea situației de la Caracal, în urma discuțiilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin, se deplasează la Caracal pentru a se asigura că verificările privind modul în care au acționat polițiștii vor fi efectuate cu celeritate astfel încât eventualele nereguli să fie identificate și să fie dispuse cele mai drastice măsuri împotriva celor vinovați.

Criminalul din Caracal. Explicaţia şocantă pentru care poliţiştii nu au intervenit

UPDATE 17.45. Alexandru Cumpănaşu este un cunoscut realizator de emisiuni, președinte al Asociației pentru Implementarea Democrației, președinte al CNMR şi nu în ultimul rând, unchiul Alexandrei, tânăra ucisă la Caracal. Bărbatul a avut o reacţie şocantă vizavi de cele întâmplate în casa lui Gheorghe Dincă. 

Reacţia lui Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei ucise la Caracal: "În timp ce ea ţipa şi a fost auzită, poliţiştii erau opriţi de către procurori să intre"

UPDATE 17.15. Preşedintele Klaus Iohannis se declară profund îndurerat de cazul fetei de 15 ani dispărute la Caracal şi este revoltat că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să o salveze. 

Cazul criminalului de la Caracal. Reacția președintelui Klaus Iohannis

UPDATE 16.00. STS a transmis mai multe explicaţii după ce a fost acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută.  

UPDATE 15.07. O parte dintre rămășițele umane găsite la domiciliul suspectului ar putea fi ale adolescentei dispărute pe 24 iulie.

Citeste si: Descoperire șoc: Corpul unui băieţel de 8 ani, găsit în fântâna presupusului criminal de la Caracal

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"În butoiul în care au fost găsite aceste rămăşiţe au fost identificate şi bijuterii, respectiv inele, ce par a fi ale fetei dispărute la data de 24 iulie, dispariţie sesizată pe data de 25 iulie. În urma acestor verificări, bărbatul a fost identificat, se află în prezent în custodia noastră şi este audiat", a spus Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

Citeste si: Prima reacție a criminalului de la Caracal

UPDATE 14.47. Apar noi detalii despre suspectul reținut. Gheorghe Dincă figurează în acte ca fiind căsătorit, însă nu mai locuiește de mulți ani cu soția. 

Citeste si: Care au fost ultimele cuvinte ale uneia dintre adolescentele dispărute în Caracal

UPDATE 14.30. Bărbatul de 66 de ani nu recunoaște nimic, potrivit unor surse din anchetă. 

UPDATE 14.00. Potrivit surselor Kanal D, adolescenta a sunat la numărul de urgență 112 și a anunțat că este răpită. Așa s-a localizat semnalul GPS.
Apelul a fost relativ scurt și s-a întrerupt brusc. 

În dosarul tinerei din Dobrosloveni polițiștii olteni fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, scrie presa locală.

Citeste si: Mama Mihaelei Melencu din Caracal a ajuns la casa criminalului

„În cazul minorei, de 15 ani, din comuna Dobrosloveni, a cărei dispariție a fost sesizată la data de 25 iulie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Caracal, efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate. Acestea sunt datele care pot fi comunicate până in acest moment pentru a nu fi periclitata ancheta, care este în plina desfășurare. De îndată ce vor exista date care pot fi furnizare, acestea vă vor fi comunicate”, spun reprezentanții IPJ Olt.

Citeste si: VIDEO| Misterul fetelor din Olt dispărute după ce au făcut autostopul

O echipă de specialiști a fost trimisă și de la București. „Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfășurate de colegii din Olt cu privire la cazul de la Caracal. Toate activitățile se desfășoară sub coordonarea unui procuror”, precizează Poliția Română.

Citeste si: Pungi de carne și dinți, găsiți la locuința șoferului bănuit că le-ar fi ucis pe fetele din Caracal

Cazul fetelor dispărute. Ce se știe despre Alexandra Măceșanu

Citeste si: Criminalul din Caracal, vizat într-un dosar de trafic de persoane, înregistrat la DIICOT Craiova

O copilă de 15 ani, veselă și înconjurată de prieteni. Așa arăta viata Alexandrei Măceșanu, din Dobrosloveni, Olt. În pozele postate pe internet se vede că tânăra își trăiește adolescența din plin. Nu mai târziu de weekend-ul trecut, Alexandra a petrecut la piscină, cu prietenii și colegii ei din ansamblul folcloric Dor de Romanați. Ieri dimineață, a plecat să-și vadă iubitul din Caracal.

Mama: Nu știm dacă a ajuns în Caracal cu ocazia, că de-atunci n-a mai văzut-o nimeni. Toată lumea trimite mesaj, spune că a văzut-o, pe camere nu se vede nimic.

Citeste si: Bombă! Cele două fete din Olt au fost ucise. "S-au găsit oase..."


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si