„Sărbătorile de iarnă care ar trebui să fie o bucurie pentru toți, sunt așteptate cu groază de sărmanii bunici. Pensiile sunt mici și abia acoperă facturile și medicamentele, iar pentru alimente ajung să își facă împrumuturi cât să aibă ce pune pe masă. Cu fiecare zi care se apropie de Crăciun, sunt tot mai mari cozile la casele de ajutor reciproc”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Bătrânii se împrumută pentru sărbătorile de iarnă
„El e pisoiul meu care vine și doarme aici, la capul meu”, a spus doamna Georgeta, pensionară.
Pentru doamna Georgeta, pisoiul este singurul prieten care i-a mai rămas în casă.
„Sunt copiii sănătoși, nepoții, dar dacă sunt departe de mine... ce să fac”, a mai spus femeia.
Problemele abia o mai țin pe picioare pe bunica de peste 80 de ani.
Deși mai este o săptămână până își primește pensia, astăzi a fost totuși o zi fericită: frigiderul s-a umplut de bunătățile primite de la o asociație care se ocupă de vârstnici.
Ca să aibă din ce trăi și cumpăra medicamente, doamna Georgeta face împrumuturi la Casa de Ajutor din 2008.
Citește și: VIDEO- Sfaturile unui expert în educație financiară. Cum ne calculăm bugetul de Crăciun?
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Am împrumut și vin în fiecare lună și plătesc. Cum iau pensia aici vin și plătesc. Nu vin acasă până nu plătesc datoria. De multe ori nici nu îl termin și fac supliment pentru că nu mă pot ajunge fără împrumut”, a mai mărturisit femeia.
În această situație se află mulți pensionari.
La Casa de Ajutor pentru vârstnici, coada se mărește cu fiecare zi care se apropie de Crăciun.
Cei de la Casele de Ajutor Reciproc spun că, de sărbători, creditele pentru vârstnici cresc considerabil.
„În această perioadă ne calcă pragul cam 500 de membri în fiecare zi, dar pentru împrumuturi până într-o sută de membri pe zi”, a explicat Georgică Bădărău, președintele Casei de Ajutor Reciproc Omenia.
Cu pensia socială minimă fac împrumuturi de regulă de 1.000-1.500 lei, dar apar și alte nevoi în viața fiecărui pensionar, nu numai nevoile și medicamentele și atunci împrumuturile pot să ajungă până la 5.000 lei pentru pensionarii cu venituri modeste, iar pensionarii cu venituri mai mari pot urca și până la 10.000 de lei.
În fiecare zi, doar la o casă de împrumuturi vin să ceară ajutor 100 de persoane.