Florian lucrează într-o companie de consultanță, cinci zile pe săptămână. La auzul veştii că în Belgia se lucrează doar patru, a exclamat fără să stea pe gânduri : "Superb! Ar fi foarte tare să știu că pot avea 3 zile de relaxare, pentru ca după aceea să am 4 zile în care să fiu foarte productiv".

Citeste si: Guvernul a creat într-o singură zi 800 de locuri de muncă la stat. Opoziția acuză angajări pe criterii clientelare

Patru zile de muncă pe săptămână. Ce părere au angajații și angajatorii români?

La fel crede și Diana, colega sa de birou, care se ocupă de organizarea evenimentelor.
"Pentru că fiind doar 4 zile pe săptămână timpul este cumva mai strâns și te obligă să te organizezi mai bine".

Dacă pentru angajați sună ca un vis devenit realitate, printre antreprenori părerile sunt împărțite. Andrei, de exemplu, nu se teme de schimbare, și nici nu crede că business-ul lui ar fi afectat.

Citeste si: În Austria, aproape toate restricțiile COVID-19 vor fi anulate până pe 5 martie

"Corporațiile si antreprenorii au încercat ani de zile să faciliteze un spațiu în care angajații să poată să lucreze remote. A venit pandemia și în două săptămâni toată lumea lucra remote.

La fel se va întâmpla și acum. Oamenii vor avea parte de o producție în productivitate. Companiile se vor descurca să facă în patru zile ce faceau în 5 zile", explică Andrei Dunuță.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Belgienii trec la saptamana de 4 zile

Mergem mai departe în industria serviciilor lingvistice, în care lucrează Denisa. Crede că și aici s-ar preta un astfel de sistem. "Avantajele ar fi de creștere a performanței și de ce nu a motivației angajaților", spune ea. 

Alina, managerul companiei, crede însă că o astfel de măsură nu sprijină mediul de afaceri românesc, și așa împovărat de taxe. Cel puțin, nu acum.

Angajații care lucrează doar 4 zile, mai fericiți 

"Costurile ar crește inevitabil pentru că trebuie să acoperi un program de funcționare, contractele pe care le ai în derulare, așteptările pe care le-ai creat deja clienților", consideră Alina Bîrsan.

În Belgia, pachetul de reforme agreat acum de guvern va acorda angajaților chiar dreptul de a ignora mesajele legate de muncă după orele de program.

Citeste si: Un bărbat a încasat peste 30 de ani pensia părinților care ar fi pretins că sunt în viață

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Specialiștii în resurse umane sunt de părere că așa va arăta viitorul și în țara noastră. Pentru început, doar unele industrii vor putea aplica un astfel de program.

"Sunt acele companii care nu sunt legate de banda de lucru, de munca fizică propriu-zisă la un banc de lucru. Este un tool foarte bun și de fidelizare și de retenție a angajaților. Ca în căsnicie, cu cât lași libertatea mai mare și știi că omul se întoarce la tine, la fel merge și aicea", arată Nicoleta Ilea, specialist HR. 

Astfel de sisteme au mai fost sau sunt în curs de implementare în 35 de companii americane și în alte peste 20 din Europa.

Datele arată că, după o perioadă de probă, 78 la sută dintre angajații care au lucrat doar 4 zile pe săptămână se declară mai fericiți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: