Adolescenta de 15 ani din Timișoara, infectată cu noul coronavirus, a ajuns la spital ieri, cu febră și tuse, iar medicii au decis să o interneze. Este colegă de școală cu ceilalți doi tineri testați pozitiv. Cealaltă bolnavă are 16 ani și e din Hunedoara. A călători se pare în același avion cu bărbatul de 40 de ani la care prezența temutului virus s-a confirmat ieri.

El a fost adus cu o ambulanță aseară la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara- acolo unde a ajuns ulterior și fata.

În Timișoara- autoritățile sunt în alertă și nu ar fi exclus să recurgă la măsuri extreme. Deocamdată- a fost închisă școala la care învață cei trei adolescenți infectați. Mai multe anchete epidemiologice țin acum autoritățile în alertă- toate persoanele care au intrat în contact cu ultimii 3 pacienți depistați trebuie să fie identificate și testate. Vestea bună e că patru dintre cei diagnosticați cu virusul din China s-au vindecat, spun medicii, și au fost externați.  E și cazul tânărului de 16 ani din Timișoara- după ce testul a ieșit negativ și ieri și astăzi.

Citeste si: China: Un hotel care era folosit pentru carantină s-a prăbuşit. Sub dărâmături se află 70 de persoane

Pe de altă parte, coronavirusul extins în 6 județe a băgat în carantină 16 oameni și a izolat la domiciliu aproape 13.000.

               

Printre cei izolați se numără și Sara Turetta- o italiancă ce a decis să se mute în țara noastră în 2002, la Cernavodă, unde are o clinică veterniară.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Coronavirus- O deputată din Iran a murit

Femeia s-a întors pe 23 februarie dintr-o vacanța la Milano, iar de atunci nu a mai ieșit din clinică. Este de părere- însă- că România nu ar putea face față unei epidemii ca cea din Italia și asta din cauza lacunelor grave din sistemul de sănătate.

De altfel, medicii recunosc că dacă s-ar ajunge la o adevărată explozie a cazurilor- totul ar putea să scpae de sub control. Nici măcar echipamente de protecție nu există. De pildă- într-un răspuns oficial pentru jurnaliștii de la Libertatea.ro, medicii din Brașov spun că au doar 10 astfel de  costume care nu ar ajunge nici măcar două zile pentru un singur caz. Îmbucurător e că la noi- tulpina virusul e una... mai blândă- spun cercetătorii care au denumit-o "S-type".

Extrem de importantă rămâne prevenția. Doctorul Ovidiu Peneș ni le reamintește:

„Deci, spălarea cu apă şi săpun. Dar nu duc, încă o dată, mâna la gură până când nu am spălat cu apă şi săpun toată zona expusă.

Săpun lichid şi apă curentă. Şi să facem spumă din abudenţă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Intraţi în casă. Aţi trecut prin mijlocul de transport în comun. Consideraţi suprafaţa, hainele exterioare contaminate, că v-aţi atins cu ele.

Pacientul contaminat trebuie să strănute într-o batistă. O batistă de hârtie cu unică întrebuinţare. Strănută în interior, o singură dată, a împăturit-o cu interiorul, deci cu exteriorul necontaminat, şi aşa o aruncă, direct la un coş de gunoi cu capac.

Tot ce a intrat în contact cu suprafeţele spălăm sau lăsăm la exterior, adică hainele cu care am intrat in casă nu le ducem în bucătărie, în camera copilului, în dormitor. ”, sunt sfaturile venite din partea medicului Ovidiu Peneș.

Citeste si: Hunedoara: Fata de 16 ani confirmată cu coronavirus este fiica bărbatului deja internat vineri

Iar cei care știu că ar fi intrat în contact cu persoane contaminate sau care vin din zone cu focare trebuie să se autoizoleze și să cheme ambulanța dacă au simptome- febră, tuse, dureri musculare sau respirație greoaie. Nicidecum nu trebuie să se ducă pe picioarele lor la urgențe, căci pot da virusul mai departe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si