Oameni de afaceri din România, care plătesc salarii pentru mii de angajați, au ieșit în public să-și strige îngrijorările: „Am plecat pe un drum, am construit pe acest drum ceva, peste douăzeci și ceva de ani de business. Am făcut-o împreună cu ei, cu angajații noștri, n-am făcut-o singuri. În momentul de față a întoarce la o sută optzeci de grade drumul ăsta e cumva peste puterile noastre de înțelegere și peste puterile lor de înțelegere.”
Milioane de euro a cumpărat BNR astăzi fără ca piața să știe, pentru a ține cursul leu-euro la un nivel decent: „În momentul de față am scos o cantitate destul de însemnată de monedă și de euro, șase miliarde de euro.”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Dana Budeanu, mesaj dur pentru cei care îl susțin pe Georgescu: „Ne spune nouă că nu are niciun leu. Cum haliți așa ceva?”- antena3.ro
Citeste si: MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu| DOCUMENT- stirileprotv.ro
Potrivit graficelor oficiale, problemele au început să apară pe douăzeci și cinci noiembrie, ziua de luni de după primul tur al alegerilor prezidențiale, când cursul a atins un maximum de cinci lei și un ban, dar a fost readus în culoarul de variație de către Banca Națională: „Cursul este un indicator foarte sensibil. El evoluează în funcție de percepția de risc, de situația economică, de situația politică a țării.
Ceea ce vă putem confirma ferm este faptul că există o tensionare pe piețele monetare și această tensionare s-a văzut deocamdată la nivelul dobânzilor pe piață. ROBOR a crescut semnificativ în ultima perioadă. Lichiditatea s-a redus.”
„Discuțiile despre naționalizări, despre obligarea companiilor să dețină capital majoritar românesc, despre resurse, riscă să ne ducă într-o zonă nerecomandată investițiilor, iar exodul capitalului străin să devină realitate.” La casele de schimb un euro era vândut astăzi și cu cinci lei și cincisprezece bani sau cu doar un ban sub pragul de cinci lei.
Mulți români se tem de ce va urma. Și-au schimbat deja lei în euro sau se pregătesc să facă acest lucru: „Aștept rezultatele de duminică, luni m-am dus și am cumpărat euro. Economiile, economiile de tânăr pensionar.” O creștere puternică a monedei euro și o devalorizare a leului ar afecta direct mulți români, dincolo de impactul uriaș asupra economiei la nivel macro.
Cei care stau în chirie și plătesc în moneda europeană vor scoate mai mulți bani din buzunar.
De asemenea, cine are credite în euro va plăti mai mult pe ratele bancare și să nu omitem un alt efect important: majoritatea românilor plătesc în euro facturi la cablu sau telefonie, așa că aceste servicii s-ar putea scumpi, iar călătoriile din afara țării vor fi mai scumpe din cauza devalorizării leului. Din cauza incertitudinilor politice, România pierde bani și pe bursă.
Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro
Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro