În județul Buzău s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire cu așa numita ”boală a apei”.

„Este limpede dar e sălcie, amară”

În comuna buzoiană Racovițeni, fântânile sunt mai multe de formă. Apa din ele nu este potabilă, iar sătenii cunosc acest lucru. Așa că aceștia cumpără apă îmbuteliată de la magazin ca să-și potolească setea.

„Nu e potabila, au mai pus astia var, clor..

dar nu,..jos la apa freatica e o panzxasalce. Nu fierbe, nu spala rufe.apa asta.. pentru flori, pentru baie”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Apa contaminată din fântâni este folosită în grădină și la animale.

Ce spune primarul comunei?

„Și udat grădinile iau din fântâni, mai au hidrofoare. Apă potabilă majoritatea își cumpără de la magazin.”, a spus Luis Vergilius Manu, primarul comunei Racovițeni

Dintr-un lot de 96 de probe recoltate din fântânile publice, mai bine de 60% au apa nepotabilă. Au fost depistate depășiri mari la nitriți și nitrați, iar cei care consumă apă din astfel de surse riscă afecțiuni grave.

„Toate sunt pline de nitrat, nitriți și amoniu prin unele locuri. Specialiștii în agricultură spun că poluările ar veni de la fermele vechi care au fost pe aici. ”, a declarat Luis Vergilius Manu, primarul comunei Racovițeni

Primăria nu trebuie să stea nepăsătoare în fața aceste probleme. Direcția de Sănătate Publică Buzău, acolo unde au fost constatate neconformități, a cerut autoritățile locale să ia măsurit. Una dintre ele este să semnaleze fântânile unde apa nu este potabilă.

„Acolo unde parametrul nitriți a ieșit neconform, primăria are obligația să asigure apă potabilă copiilor cu vârste de la zero la trei ani”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Medicii avertizează că, în cazul copiilor cu vârsta de până la 3 ani, dar și pentru orice adult cu boli cronice, consumul apei cu nitriți și nitrați poate prezenta un risc ridicat. ”Boala apei” se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri de cap și amețeli.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si