„Primele imagini cu bojdeuca lui Ion Creangă după finalizarea lucrărilor de restaurare au stârnit adevărate controverse atât în rândul arhitecților, cât și a oamenilor de rând. Mulți sunt de părere că modesta locuință cu două odăi în care scriitorul și-a petrecut 17 ani din viață a fost mai degrabă modernizată și nu restaurată. Ministrul Culturii a cerut astăzi verificarea modului în care au fost făcute lucrările în valoare de peste 3 milioane de lei”,
a transmis
Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Casa lui Ion Creangă naște adevărate controverse
Bojdeuca lui Creangă a devenit prea luxoasă, cred internauții care au văzut primele imagini după restaurare. Unii spun că mai lipesc doar piscina infinity și heliportul. Alții cred că monumentul istoric ar putea fi închiriat acum pentru evenimente de lux. Președintele Consiliului Județean, cel care a postat primele fotografii, apără proiectul.
„Nu a fost schimbat nimic pe perioada implementării proiectului. Iertați-mă, așa e când facem glumițe pe Facebook, nu din punct de vedere tehnic sau arhitectural. Dacă putem să o închiriem pe Airbnb sau de Revelion, nu pot să răspund, ci pot să apreciez simțul umoristic al nostru ca și națiune”, a explicat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Citește și: Bojdeuca lui Ion Creangă, ținta ironiilor pe internet, după ce aceasta a fost modernizată: ”Îmi dau pălăria jos, Creangă are așadar azi Penthouse memorial”
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Puțin, da, e oleacă mai modernistă și nu mai are acel farmec.
Avea un sentiment plăcut, de vechi, de apropierea de el și de amintirile lui”, este părerea unui vizitator.
Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România și a devenit muzeu în anul 1918. A mai fost restaurată în 1942 și în 1985. Prin definiție, e o casă mică, sărăcăcioasă, fără dotări moderne.
„Imaginea a fost, poate, prea bruscă pentru toată lumea. Acolo s-a intervenit, s-a restaurat, dacă putem să-i spunem restaurare pentru că, mai degrabă, este acolo un fel de reabilitare”, a explicat Vasile Cotiugă, profesor la Facultatea de Istorie Iași.
Arhitectul care s-a ocupat de proiect spune că a încercat să păstreze cât mai multe elemente originale.
„E adevărat că au trebuit introduse niște elemente noi, care ne-am fi dorit să fie mai discrete, dar avem nevoie de semnalizare de incendiu și efracție, avem câteva prize care erau și înainte. Și un sistem discret de încălzire a fost adăugat, care să asigure minim 5 grade în momentul cel mai rece din iarnă.
E una dintre variantele în care dacă nu v-aș fi spus acum de ea nu ați fi știut”, a spus Filip Ciobănașu, arhitectul construcției.
Bojdeuca lui Ion Creangă este vizitată, în fiecare an, de peste 50 de mii de turiști. Acum, ministrul Culturii a cerut corpului de control să facă verificări.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro