In articol:
Concertele de Mozart sau Bach fac bine inimii. O spun medicii care au introdus în programele de recuperare cardiovasculară și meloterapia. Spitalul de Recuperare din Iași este singurul din țară care, de doi ani, a introdus și acest tip de terapie pentru bolnavii de inimă, iar rezultatele se văd.
Bolnavii de inimă, tratați cu muzică
Gabriel are 56 de ani și a suferit recent un infarct, apoi o operație la inimă. Este internat în Spitalul de Recuperare de câteva zile și spune că începe deja să se simtă mai bine.
,,A fost o surpriză pentru mine cu melodiile lente și sunt foarte mulțumit. Sunt adeptul la relaxarea prin muzica clasică sau lentă. Chiar nu mă așteptam să găsesc această terapie. E un pic de relaxare și uitarea tuturor grijilor, în primul rând și probabil scăderea stresului'', a spus Gabriel.
Timp de o oră, în fiecare zi, programul tv din clinica de recuperare cardiovasculară a Spitalului de Recuperare din Iași este întrerupt de muzica ambientală sau clasică.
Citește și: Cele mai comune tipuri de litiază
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că muzica clasică ajută la reglarea ritmului cardiac și la scăderea tensiunii arteriale.
Muzica ambientală sau clasică se aude la televizoare câte o oră în fiecare zi, o terapie cate vine în completarea programelor de kinetoterapie, nutriție și psihoterapie. Muzica este antidotul pentru stres, spun medicii, și astfel ajută bolnavii să se recupereze mai repede.
Prof.Dr. Florin Mitu, Șef Clinică de Recuperare Cardiovasculară, Spitalul de Recuperare Iași- Noi avem deja mulți pacienți care au fost în aceste programe și continuă programele și în ambulatoriu și vin cu parametri clinici și hemodinamici decât pacienții care nu au fost în aceste programe, evoluția lor este cu 20-30% mai bună.
Sunt anumiți compozitori care sunt cunoscuți că au efect de relaxare, de liniștire, muzica din concerte de Bach, Mozart, Schumann.
Anual, cele mai multe decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, aproximativ 60% cu mult peste media din Europa care este de 37%.