Cu pungi de gunoi în picioare, prinse cu leucoplast, și un banal halat de vizitator, un medic se pregătește să consulte în Unitatea de Primiri Urgențe un potențial bolnav de COVID. Imaginea lipsurilor șochează acum când cea mai contagioasă boală a dat năvală în spitale.
Citeste si: Statul cu 385 de decese din cauza coronavirus
Pe post de scut, dar cu mâinile goale, salvatorii se îmbolnăvesc pe capete.
O asistentă de la Spitalul Județean Suceava a luat- fără să știe- coronavirus și i-ar fi transmis soțului care s-a stins la 48 de ore după internare.
Boala evoluează la fel cum se răspândește, cu o viteză îngrozitoare, 34 de medici și 49 de asistenți și-au dat unii altora coronavirus. Prin actul medical, s-ar fi molipsit și pacienții internați aici. Șapte la număr au murit până în acest moment după o contaminare în masă care putea fi însă prevenită.
În urma celor două zile de anchetă, membrii Comisiei din București și Iași spun că proasta gestionare a situației a făcut ca Suceava să semene cu Lombardia- cea mai afectată regiune din Italia care numără, în prezent, aproape 4 500 de morți.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Informații oficiale: Spania a depăşit pragul de 4.000 de decese din cauza coronavirusului
Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului este în plin proces de decontaminare. Cadrele medicale- nu doar cele de-aici- cer să aibă prioritate la testare tocmai ca să aibă cine să îi trateze pe bolnavii din spitale. În locul lor, fac de gardă și rezidenții.
Între timp, zeci de alte cadre medicale de la mai multe spitale din București așteaptă să fie testati în izolare după ce au intrat în contact cu pacienți infectați cu noul coronavirus. Pentru 20 de angajați din rândul personalului medical și auxiliar sanitar ai Spitalulului Militar din Focșani, rezultatul a indicat pozitiv. Situația cea mai gravă rămâne, însă, la Suceava.
Citeste si: Guvernul, dezbatere privind amânarea ratelor cu până la 9 luni. Florin Cîţu: "Suntem pregătiți"
Există însă și situații în care cadrele medicale nu iau boala, chiar dacă stau în preajma unui pacient infectat, cum s-a întâmplat la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj. Cei 8 medici și asistentele au purtat însă mască cu grad înalt de protecție și mănuși.