„Maramureșul prinde culoare zilele acestea, odată cu tradiția brondoșilor. Obiceiul vechi de 300 de ani este păstrat cu sfințenie de tinerii din Cavnic, care, în preajma sărbătorilor colindă străzile mascați pentru a alunga spiritele rele”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Tradiție în Cavnic: Tineri îmbrăcați și mascați în Cavnic pentru alungarea spiritelor rele

În Cavnic, judetul Maramureș, zeci de tineri îmbrăcați în costume albe cu măști înspăimântătoare ies pe străzi pentru a respecta tradiția brondoșilor.
În fiecare an, în preajma Crăciunului, tinerii pornesc în paradă prin tot orașul.

Purtând măști din piele de oaie cu ciucuri roșii și clopote atârnate pe hamuri, tinerii iau la rând străzile și casele oamenilor într-un spectacol plin de zgomot și culoare.
Obiceiul este unul vechi de sute de ani și, potrivit tradiției, doar bărbații pot îmbrăca costumul de brondoș.

Citește și: VIDEO- Iarnă neobișnuită în România: de la coduri roșii de inundații, la temperaturi de primăvară

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Acum 306 ani, prin purtarea acestor măști înfiorătoare și zgomotul asurzitor al clopotelor, oamenii locului au reușit să îi oprească pe cotropitori, să îi alunge. În zilele noastre, acest obicei alungă spiritele rele, iar băieții își demonstrează bărbăția”, a explicat Anamaria Ioana Petruț, director Casa de Cultură Cavnic.
Parada inedită atrage în fiecare an sute de turiști.
Brondoșii vor putea fi întâlniți în fiecare seară, până de Anul Nou, pe străzile din Cavnic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si