Aproximativ 1,3 milioane de oameni sunt angajați la stat. Încă de la începutul anului s-a vorbit de concedierea a zeci de mii de bugetari.
„Bugetarii sunt greu de clintit, la propriu. Pentru guvernanți pare cea mai grea misiune, aceea să dea afară funcționarii publici. De la începutul anului s-a tot vorbit de diminuarea numărului de angajați la stat. Concret, puține posturi au fost însă desființate până acum”, a spus Cosmin Cernat.
Aproximativ unu virgulă trei milioane de oameni sunt angajați la stat. Încă de la începutul anului s-a vorbit de concedierea a zeci de mii de bugetari.
E nevoie de o analiză amănunțită, mai ales că decizia de a concedia atâția oameni nu este una ușoară. Dar nu legea este cea care pune frână concedierilor: „Problema este că dacă la angajări se fac cumetrii și clientelisme, pe urmă te pomenești cu o armată de funcționari și cu talmeș balmeșul de acum.
Funcționarii publici sunt mai protejați de lege față de un angajat din privat și pot contesta în instanță decizia de concediere.
„Ce este greu, e de făcut papetăria și nu vă ascund: cei de la resurse umane, de la bugetari, unele categorii nu au experiență în a face astfel de decizii.”
Guvernul a anunțat că va reduce peste o mie opt sute de posturi din subordinea proprie. Senatul vrea să desființeze aproximativ o sută optzeci de posturi din cele opt sute. Aproximativ două sute patruzeci de scaune ar urma să fie eliberate în camera deputaților, iar ministerele au anunțat că vor reduce posturile cu aproximativ zece la sută.
Premierul a trimis corpul de control în instituții, să se asigure că acestea nu vor rămâne vorbe goale.