”Și Paștele de anul acesta îi găsește pe bătrânii României cu mâna întinsă. Pe zi ce trece pensionarii sunt tot mai săraci, așa că disperați îngroașă rândurile la casele de ajutor reciproc. Mulți nici nu știu dacă vor folosi bani împrumutați ca să cumpere un cozonac și o pulpă de miel sau ca să-și plătească datoriile”, a transmis Christian Sabbagh.

”Sper să cumpăr câteva ouă și un cozonac”, a spus un bătrân.

De câți bani au nevoie vârstnicii pentru Paște?

Atât și-ar dori de sărbători bunicul Neculai. Are 69 de ani și ne povestește cu lacrimi în ochi că după o viață de muncă se chinuie și la bătrânețe. Are o pensie de 2000 de lei, dar mai mult de jumătate se duce pe rate, tocmai pentru că nu se descurcă de la o lună la alta. L-am găsit la Casa de Ajutor Reciproc din Iași așteptând la rând să facă un alt împrumut.

”Câți bani vreți să împrumutați? Vreo 2000 lei. Noi pensionari nu facem economii, mai ales economii la mâncare, economii la gaz, la ce este acasă. În rest n-ar cine mă ajuta”, a mărturisit bătrânul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Misterul din spatele brânzei din piețele românești. Semnal de alarmă: „Nu este neapărat telemea de oaie cu vacă”

În aceeași situație este și doamna Maria. Viața este tot mai grea, iar înainte de sărbători cheltuielile au copleșit-o, ne spune femeia plângând.

”Cred că sunt înscrisă în 2009 și până acum cred că am 30 de împrumuturi, dacă nu mai bine. Ca să știm venim aici, luăm pe o lună jumate, dăm o dată, după aia venim și refinanțăm și tot așa. Trăim din sărăcie. Suma ar fi destul de măricică pentru nevoile personale, pentru că lipsesc multe”, povestește femeia. 

Pentru că nu își permit să plătească rate prea mari, cei mai mulți dintre pensionari spun că vor reuși să înapoieze banii împrumutați pentru masa de Paște în doi ani.

”La ce sumă v-ați gândit să vă împrumutați? La trei mii de lei, ca să-mi ajungă. Vin și copiii de sărbători, să avem masă mai bogată ”, mai spune o pensionară.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: O noapte de cazare în Mamaia a ajuns să coste cât una în Dubai! Prețurile au luat-o razna înainte de minivacanţa de 1 Mai şi Paşte

Cu cât se pot împrumuta pensionarii?

Împrumuturi pot face doar pensionarii cu venituri mai mari de 1500 de lei. Dacă în mod normal aceștia trebuie să aducă unul sau doi garanți înainte de sărbători, Casa de Ajutor Reciproc din Iași le permite să împrumute cel mult 5000 de lei fără garant.

Îi împrumută sume mici pentru a putea să le dea înapoi, dar când se duc la medic sau când acum de Paști doresc mai mult, pentru că le trebuie pentru masa de Paști, pentru iepuraș la nepoți”, explică Elena Ungureanu, președinte CAR Iași.

Datele Institutului Național de Statistică arată că aproape cinci milioane de români sunt pensionari. Venitul mediu în cazul lor este de 2009 lei, însă sunt județe cum ar fi Botoșani și Vrancea, unde pensia medie este de 1600 lei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si