VIDEO | Suntem campionii cozilor și asta se întâmplă și la centrele de testare, deschise în cadrul spitalelor din Capitală
Peste două ore sunt nevoiți oamenii să aștepte la rând pentru a fi testați PCR, gratuit.
Cum cozile sunt kilometrice, nervii bucureștenilor abia dacă mai pot fi ținuți în frâu. Ba mai mult, majoritatea oamenilor se testează după ce au iețit pozitiv în urma unor teste rapide, astfel că riscul de infectare, chiar și cât așteaptă la rând, este unul mare printre toți cei care se află acolo.
Sătui, înghețați și cu nervii la maximum, așa au așteptat astăzi zeci de oameni, la coadă, la centrul de testare de la spitalul Obregia, din Capitală. De nevoie, bucureștenii au mers cu noaptea-n cap la spital pentru a fi siguri că vor reuși să se testeze PCR, însă au stat la coadă mai bine de două ore până să le vină rândul. Unii dintre ei au venit chiar a două oară, după ce seara trecută centrul a fost închis fără vreun anunț în prealabil, spun oamenii.
„Am venit și aseară, nu au spus că de la 7 jumătate... La 8 ne-au zis plecați acasă, am venit de dimineață!”
Cei mai mulți au luat coada în piept după ce membrii familiei au fost infectați cu SAR-COV-2.
Cum ambulanțele sunt depășite de numărul tot mai mare de solicitări și abia dacă mai ajung la domiciliile oamenilor, singura soluție rămasă a fost să se prezinte la un astfel de centru.„ Mama este testată pozitiv, acasă. Am venit cu cel mic, și acum să vedem și noi doi dacă...
Dar m-am pus pe drumuri, dacă sunt pozitiv sau nu...
Dar când te pui pe drum, siguranță celor din transportul în comun unde este? Sistemul este cum este, e strigător la cer! ”
Acest domn ridică o problema serioasă căci mulți dintre cei care au simptome pleacă spre centrele de testare cu transportul în comun. Iar apoi,chiar dacă nu ești infectat, odată ajuns la această coadă, unde riști să stai mai bine de 2 ore la nici un metru de cineva pozitiv... ești sau nu considerat contact direct? întrebări care rămân în aer, mai ceva că virusul.
„Am febră, tuse, durere de cap...”
„- Două ore de când stați la coadă, mai puteți?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- Mi s-a blocat coloana, mă mai învârt pe aici, ce să fac...”
Cu toate acestea, medicii spun că sunt și cazuri în care cei care cer testarea nu ar avea niciun simptom, dar au nevoie de testare pentru alte motive personale.
Corina Gagiu, director de îngrijire, Spitalul Obregia: „Vin și pacienți cu simptome, dar și pacienți care îmi spun că doar au nevie de un certificat verde.”
Citeste si: Cozi la centrele de testare
„- Trebuie, că avem muncă!
- V-au cerut?
- Da.
- Aveți ceva simptome?
- Nu, dar nu ne primește fără test.”
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„- Sunteți nevoit pentru serviciu?
- Pentru asta am venit, să pot să merg la muncă, ce să facem...”
Citeste si: VIDEO| Chiar și în plină eră a digitalizării nu ne dezicem de statul la coadă
În total, 28 de centre de evaluare au fost deschise în curțile spitalelor. Cei care vor însă să se testeze trebuie să sune prima dată la DSP București pentru a face o programare. Apoi, instituția vă emite un email și un SMS care vor conține numărul de înregistrare al cererii pe care pacientul îl va prezenta la centrul de testare.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.