„Unii oameni strâng bani o viață întreagă, pentru un zâmbet perfect și o dantură sănătoasă. De cele mai multe ori, cer stomatologilor fațete dentare de un alb strălucitor. Când sunt recomandate fațetele, cum le alegem nuanța dar și cum ne îngrijim dinții pentru a le avea impecabile cât mai mult timp, aflăm astăzi de la doctor Denisa Tutunaru, specialist în estetică dentară, cu un master în domeniu, făcut la New York”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Când apelăm la fațetele dentare?

Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați venit la noi!

Denisa Tutunaru: Bună dimineața, bine v-am găsit!

Simona Pătruleasa: Ce sunt fațetele dentare? Văd că ne-ați adus acolo și niște mulaje.

Citește și: VIDEO- Kitul complet pentru o dantură perfectă. Cum putem avea dinți îngrijiți și sănătoși?

Denisa Tutunaru: Avem niște mulaje pregătite. Fațetele dentare sunt niște piese pe care putem să le facem în cabinetul stomatologic dacă le realizăm din compozit sau, ideal, ar fi să le facem din ceramică, în laborator. Sunt niște foițe din ceramică care de multe ori pot să aibă grosimea unei coji de ou sau a unei lentile de contact. În funcție de cât de mult ne dorim să schimbăm nuanța dinților, grosimea fațetelor trebuie să fie mai mare, dacă dorim un zâmbet mai alb.

Ele sunt realizate din material compozit, din zirconiu, dar ideal din ceramică. Mie îmi place foarte mult ceramica pentru că e foarte naturală și transpare și are translucențe și relief vestibular foarte frumos.

Simona Pătruleasa: Ce se întâmplă cu dinții noștri dacă am hotărât să ne punem fațete? Cât de mult trebuie să pilim dinții?

Denisa Tutunaru: Medicul stomatolog împreună cu pacientul face la început niște fotografii de diagnostic.

Stabilizăm cazul și facem un diagnostic dentar tridimensional.  Se face o simulare, o probă de zâmbet și astfel vedem exact cât de mult își dorește pacientul să schimbe forma, volumul sau culoarea dinților. Este foarte important de menționat pacienților care își doresc un zâmbet foarte alb că noi trebuie să șlefuim ca și stomatologi mult mai mult din dinte dacă dorim să schimbăm culoarea dintelui. 0,3 milimetri pentru orice modificare de ton de culoare a dintelui. Am foarte mulți pacienți care ajung în clinică și îmi solicită acest tip de alb nenatural, artificial i-aș spune eu. Eu sunt o mare admiratoare a naturalului și le indic pacienților mei să opteze pentru niște fațete ceramice, naturale, dar după niște albiri. În momentul în care noi facem o albire în prealabil și nu avem nevoie de un full smile și vrem doar să facem zece fațete la partea de sus sau dorim să facem zece sus și zece jos, facem niște albiri în prealabil ca să nu fie nevoie să pilim atât de mult dinții.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Simona Pătruleasa: Dar dacă dinții sunt foarte strâmbi, ar trebui întâi să purtăm aparat dentar și abia apoi să punem fațete?

Denisa Tutunaru: Am aici un caz în care incisivii centrali sunt unul mai lung și unul mai scurt și au și modificări de poziție. Există două tipuri de fațete. Există fațetele fără preparare, în care eu, ca și medic stomatolog, nu ating absolut deloc dintele, sunt ca o lentilă de contact care se cimentează pe dinte și atunci este ideal să purtăm un aparat ortodontic, să îndreptăm dinții, să-i aducem în poziția ideală. Aceasta este o pacientă de-a mea, care, inițial, a purtat aparat ortodontic, ulterior i-am făcut o albire și am optat pentru zece fațete maxilare din material ceramic, extraordinar de estetice. Dinții ei nu sunt piliți. S-au făcut niște fațete pe care le-am cimentat. Nu are niciun fel de sensibilitate. Fațetele au rezistența smalțului natural dacă sunt cimentate cum trebuie și realizate cum trebuie.

Simona Pătruleasa: Recomandați fațetele dentare și dacă nu avem probleme? Să le punem doar din punct de vedere estetic?

Denisa Tutunaru: Eu recomand fațetele dentare pentru că fațetele dentare ne aduc un plus de încredere în sine. Am foarte mulți pacienți care pur și simplu se întorc după ce le-am făcut fațetele și îți spun că le-am schimbat viața. Zâmbesc mai mult, emană fericire de multe ori. Fațetele le punem pentru noi și în al doilea rând pentru ceilalți.

Simona Pătruleasa: Necesită ele o îngrijire specială?

Denisa Tutunaru: Ideal este să ne periem de două ori pe zi pe dinți, dimineața și seara și să folosim dușul bucal seara. Să facem controalele periodice o dată la șase luni. Cu fațetele dentare ne comportăm la fel ca și cu dinții naturali. Dacă respectăm aceste lucruri și mergem la controale periodice nu ar trebui să se întâmple absolut nimic cu ele și plusul fațetelor ceramice este că nu se pătează. Ceaiul, cafeaua, fumatul, nu le schimbă culoarea. Atenție! Fațetele din compozit, adică din material de plombă sunt niște fațete foarte estetice, dar care trebuiesc lustruite și care se pătează. Acelea nu au o durată de viață așa de mare precum au fațetele ceramice, deci aș recomanda să opteze pentru fațete dentare din ceramică.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Simona Pătruleasa: De la ce vârstă putem să ne punem fațete?

Denisa Tutunaru: Contraindicația pentru vârsta fragedă este stabilizarea ocluziei. Până în momentul în care nu avem ocluzie stabilă, o mușcătură stabilă. Asta înseamnă că undeva în jurul vârstei de 16 ani după, vârsta de 16 ani putem să facem modificări de estetică ale dinților.

Simona Pătruleasa: Dar din punct de vedere al perioadei, vreau să știu dacă fațetele astea sunt pe viață sau trebuie să le schimbăm?

Denisa Tutunaru: Ne place să spunem că durata de viață a fațetelor este mai mare de 10-15 ani. Dacă pacienții le îngrijesc cum trebuie, eu aș vrea să cred că fațetele puse de noi rezistă toată viața. Bineînțeles, ce se poate întâmpla cu o fațetă dentară, se poate întâmpla și cu smalțul unui dinte natural. Deci, fațetele dentare, atâta timp cât le întreținem ca pe un dinte natural, sunt pentru o viață.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro: