Așteptați... v-am zis că vă grabiți? Lăsați-mă! Nu mă mai bateți la cap atât!

Cei 50 de bani recompensă pentru fiecare ambalaj i-au făcut pe mulți să se gândească de două ori înainte să arunce un pet sau o doză de aluminiu la gunoi. Acest bărbat ne spune că până acum nu avea obiceiul de a recicla. Dar când sunt bani la mijloc, efortul nu mai mare atât de mare.

Garanția de 50 de bani motivează oamenii să recicleze

Cam de 3 zile le strâng. De la prieteni, din consumul propriu. Deci se poate, mai ales când omul e stimulat!, a declarat o persoană.

În fața automatelor de colectare instalate la mai multe centre comerciale, se formează zi de zi cozi. Pe lângă propriile deșeuri, mulți au strâns toate ambalajele pe care le-au găsit pe stradă. Drept dovadă, unii oameni au avut nevoie de mai multe cărucioare pentru a căra atâtea ambalaje.

Eu stau la Foișorul de foc, nu mai e nimic pe stradă! Toată lumea bună, nebună, oamenii străzii au adunat, a mărturisit o altă persoană.

Aceste automate de colectare ne oferă o imagine despre cum va decurge programul național de garanție returnare. Acesta va fi demarat pe 30 noiembrie.

Marea diferență este că, acum, în schimbul ambalajelor, oamenii primesc vouchere, în timp ce prin programul de stat se vor oferi bani cash.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Toate magazinele care comercializează pet-uri, sticle sau doze de aluminiu vor primi aceste ambalaje și vor da înapoi garanția sub formă de bani. Chiar și chioșcurile de cartier, ne asigură Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citește și: Se schimbă buletinele! Cum arată și ce informații noi vor apărea pe noua carte de identitate?

Acolo pur și simplu colectarea se face manual, la vânzător, se ia doza și se pune într-un recipient și urtilizatorului i se restituie garanția. Nu va exista o obligație a cumpărătorului să aducă ambalajele în același magazin de unde le-a cumpărat, a declarat Mircea Fechet.

Un lanț de magazine care a implementat deja acest program, a strâns până acum 23 de milioane de ambalaje.

Trebuie să fie în primul rând curățate și în forma inițială. Adică să nu fie turtite ca să fie recunoscute de aparat. În felul următor, ele sunt turtite.

România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește reciclarea. Programul de garanție, returnare ar trebui să crească rata de colectare a ambalajelor de la 12% la 90% în următorii 3 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si