„Șapte oameni au murit din cauza temperaturilor extreme în ultimele zile. Cea mai tânără victimă are treizeci și doi de ani. Nu consumase alcool, dar a muncit sub soarele arzător. Temperatura corpului trecuse de 43 de grade când a ajuns la spital”, a spus Christian Sabbagh.
Citește și: Apă rece în calorifere, soluția lui Nicușor Dan pentru "verile africane" din București
Mama lui Dumitru își stăpânește cu greu lacrimile. Bărbatului de treizeci și doi de ani i s-a făcut rău acasă, după ce muncise sub cerul liber. Părinții au chemat imediat ambulanța: „Este vorba despre un bărbat de treizeci și doi de ani, cu temperatură centrală patruzeci și trei virgulă trei grade, ceea ce înseamnă o hipertermie severă.”
Tot în Iași, un alt bărbat de șaptezeci și patru de ani a murit din cauza hipertermiei severe. Jumătate dintre cei care vin la unitățile de primiri urgențe în aceste zile au probleme din cauza căldurii: „S-a făcut rău de la căldură, cu tensiune.
Grav este că la urgențe ajung inclusiv pacienți care leșină în casă: „Este o doamnă de optzeci și opt de ani, cu antecedente neurologice, mobilizată la pat, care a fost găsită în casă cu febră patruzeci și doi. Prea cald în locuință, fără aer condiționat.”
Chiar și sportul practicat la orele prânzului pune o presiune uriașă pe organism, spun medicii. La UPU Timișoara două sute șaizeci de oameni ajung în fiecare zi cu probleme medicale. În ultimele cinci zile, șapte persoane și-au pierdut viața în București, Suceava, Botoșani și Iași. O singură persoană e trecută de șaptezeci de ani, în rest vorbim de doi bărbați de cincizeci și o femeie de cincizeci și trei de ani, pe lângă tânărul de treizeci și doi de ani mort în Iași. Ieri, în Capitală, un muncitor de patruzeci și opt de ani a ajuns la spital cu o temperatură de patruzeci și patru de grade. Nu avea alte boli cunoscute, însă medicii nu l-au putut salva.