In articol:
- Rată uriașă de infectare în Capitală. Carantina nu mai sperie pe nimeni
- Fără carantină în Capitală, dar cu alte măsuri de restricție
Bucureştiul a depăşit cu mult rata de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori, dar carantina este ultima variantă la care se gândesc autorităţile.
Dar cifrele seci ale dezastrului nu par să îngijoreze pe nimeni.
Pe traseul Piața Romană- Pipera, metroul este aproape arhiplin, în timp ce în boxe se aude mesajul autorităţilor.
Călătorii stau înghesuiţi atât pe scaune, cât și în picioare, în goana lor către destinaţie.
„Câteodată intră atât de multă lume, încât nu ai loc nici să te miști.
Dacă ar fi să ținem cont de distanțare, nu există niciun fel de distanțare. Foarte aglomerat! Vă dați seama că era foarte aglomerat, eram aproape unul lângă altul!”, spun călătorii.
Rată uriașă de infectare în Capitală. Carantina nu mai sperie pe nimeni
În staţiile de aşteptare de la suprafaţă, unii călători îşi scot masca pentru a fuma, deşi în jurul lor sunt foarte mulţi oameni.
La fel se întâmplă şi la supermarketuri, unde mai găsim persoane care nu poartă masca de protecţie. Atât afară, cât şi înăuntru.
Ca să nu mai vorbim despre patiserii, unde pofta pare mai importantă decât distanțarea.
Fostul director al spitalului Victor Babeș, Emilian Imbri, face însă previziuni sumbre cu privire la evoluţia acestei pandemii.
„Dacă avem un an pandemic care durează 2-3 ani, ceea ce în termeni de specialitate se poate traduce că o pandemie durează mai mult și ca să poată fi stinsă poate dura între 4-5 ani”, spune medicul.
În tot acest scenariu sumbru, autorităţile nu se gândesc la măsuri extreme, luate de alte ţări mai dezvoltate.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Carantina totală nu este o opțiune”, spune premierul.
Fără carantină în Capitală, dar cu alte măsuri de restricție
În faţa dezastrului, autorităţile încă ezită şi spun că se gândesc.
„E clar că incidența crește și crește abrupt. Trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare față de cele de astăzi, am dispus deja înăsprirea controalelor mai ales în zonele deja problematice”, spune prefectul Capitalei.
Deşi cursurile faţă în faţă ar fi trebuit suspendate la o rată de infectare de peste 6, ministrul educaţiei anunţă că toţi elevii vor învăţa online doar în situaţia carantinării localităţii. Exact acest lucru vor autorităţile să îl evite şi încearcă să schimbe modul de calcul al incidenţei îmbolnăvirilor, deşi, zilnic, Bucureştiul are sute de cazuri noi. Pe de altă parte, vacanţa elevilor a fost prelungită între 2 aprilie şi 4 mai. În Capitală, un scenariu luat în calcul acum este interzicerea circulației în weekend după ora 18.