In articol:
- Căpșune pline de chimicale în loc de vitamine în piețele românești
- În piețele românești găsim puține căpșune fără chimicale
170 de miligrame de nitrați- atât conține o căpșună românească verificată, la întâmplare, pe una dintre tarabele din piață- de 3 ori mai mult decât limita admisă, sugerată de aparat.
Iar căpșunele care au împânzit piețele se pare că abundă mai mult în chimicale decât în vitamine.
Comerciantul care ne-a permis să testăm cu un aparat căpșunele vândute de el- nu se aștepta ca fructele sale să abunde în pesticide.
Căpșune pline de chimicale în loc de vitamine în piețele românești
Le-a cumpărat și el, prin intermediari și le vinde oamenilor ca fiind dulci și gustoase.
- Sută la sută pericol public.
- Și nu ai strângere de inimă când le vinzi oamenilor?
- Normal că am, dar asta e situația, spune vânzătorul.
Mergem mai departe la altă tarabă, unde vânzătorii ne privesc, sceptici. Sunt convinși că marfa lor e de cea mai bună calitate și sunt de acord să o testăm, chiar dacă aparatul nostru nu este unul omologat de autorități.
Dincolo de experiment, nu mulți au idee ce conțin căpșunele zemoase. Și nici n-ar avea de unde să știe. Le-am testat și clienților câteva dintre fructele pe care le-au cumpărat și mare le-a fost mirarea de rezultat.
Totuși, după căutări intense, am găsit și prima căpșună în parametri.
Deși aceste aparate nu sunt omologate de vreo instituție a statului, specialiștii spun că ele pot fi un indicator că ajungem să mâncam otravă.
În piețele românești găsim puține căpșune fără chimicale
Însă nitrații din fructe sunt doar vârful icebergului, căci în realitate căpșunele conțin mult mai multe substanțe chimice.
„Îngărășămintele, pesticide, tot ce înseamnă subst chimice care se dau, problema e că trebuie date în normative, Dacă spune 30 ml la 100 de litri de apă și un mic producător zice lasa maică, pune să fie, s-ar putea să devină otravă și când discutăm de acest cocktail de chimicale important e să le spălăm bine inainte de a le consuma, să le cumpărăm de unde trebuie și să vedem certtifiacat de producător sau bon fiscal”, explică președintele InfoCons, Sorin Mierlea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Există, totuși, o metodă simplă prin care putem curăța fructele de tot ce înseamnă otravă.
„Tot ce trebuie să faceți este să amestecaţi 90% apă şi 10% oţet alb într-un vas mai mare şi lasati produsele să se înmoaie în acea soluţie timp de cel puţin 20 de minute. Iar la final, clătiţi-le cu apă rece. După perioada în care le-aţi lăsat la înmuiat veţi observa pe fundul vasului se văd reziduurile de pesticide”, spun specialiștii.
Conform unei organizații nonprofit din Statele Unite, căpșunele analizate intr-un studiu de peste hotare conțin intre 10 și 17 tipuri de chimicale.