Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Uitați câtă lume e aici! Toată lumea așteaptă să-și ia morții în sac, fără haine, fără nimic”, spun oamenii.
Indignați că nu-și pot lua adio de la răposați, oamenii care așteaptă în curtea spitalului din Târgoviște dau vina pe cei în combinezoane că nu le dau morții acasă. Cortul a fost amplasat special ca să-i ferească de-o eventuală contaminare pentru că foștii bolnavi aduși aici au avut covid:
„Pentru alți morți, distribuiți, ca să nu ajungă alții să pățească ca noi.
Uitați, hainele, i le pune doar pe piept și ea, în sac”, povestesc rudele indurerate.
Singura salvare începe să pară carantina totală, pentru încetinirea bolii
Pentru că protocolul e atât de dur, oamenii sunt neîncrezători. Chiar și cu certificatul de deces în mână, cer insistent o confirmare:
Încurcăturile sunt tot mai dese acolo unde haosul domnește. În Sibiu, județul cel mai grav lovit de boală, un bărbat a fost sunat de reprezentanții DSP care voiau să afle cum de simte tatăl, mort de covid.
Îngrijorarea tardivă a autorităților vine la doar o zi după ce soția celui decedat a primit o derogare de trei ore din partea aceleiași instituții a statului pentru a participa la înmormântare.
„Cand am fost la morga ce am vazut acolo in containerul respectiv… nu se poate asa ceva. E teroare. Groaznic. Erau aruncati acolo… dupa 10 minute l-a gasit”, spune bărbatul.
Decesele sunt într-o continuă creștere și ca să-i poată salva pe cei care ar avea o șansă, medicii din Sibiu au împrumutat o stație de oxigen din Turcia.
Boala însă nu așteaptă și răpește vieți în fiecare zi. Printre cei 121 de morți, este și Toma Avrigean. Fiica bărbatului s-a luptat de una singură să-i găsească un loc la ATI:
„Tati, îmi pare rău că nu am petrecut mai mult timp împreună! Îmi pare rău că nu am știut cum să procedez ca să te ajut. Știu cu siguranța că dacă ai fi fost in locul meu, tu ai fi făcut tot posibilul sa ma ajuți! Îmi cer iertare că am fost neputincioasă, că nu am avut puterea și cunoștințele necesare să mă lupt cu sistemul medical și
să te salvez!”, a scris femeia pe Facebook.
Carantina totală, recomandată de experți, privită reticent de populație
România pare că o ia pe urmele Belgiei- stat îngenuncheat de pandemie, care-și trimite bolnavii la tratament prin alte țări. Președintele țării ne transmite, în schimb, că am eșuat la capitolul responsabilitate și vorbește despre ce ne-așteaptă.
„Al doilea pachet de masuri se refera la mobilitate.
Trebuie sa luam masurile adecvate care se impun la momentul respective pt a reduce mobilitatea populatiei. Asta inseamnca ca reducem posibilitatile de contact intre pers infectate si cele sanatoase”, a spus președintele.
În acest moment, 24 de localități din Maramureș, Sălaj, Cluj, Timiș, Dâmbovița, Constanța și Ialomița sunt în carantină- drept pentru care nimeni nu iese pe stradă fără declarația pe propria răspundere. Cea mai recent adăugată pe listă este Slobozia.
Vestea a venit ca o năpastă pentru cei ocoliți deocamdată de boală:
„Mi se pare o abureala, nu ca nu cred, dar se iau decizii prea rapid si nu mereu cu cap”, cred oamenii.
Carantina treptată- impusă abia în al doilea val- ar putea să n-aibă efect. Epidemiologii care au studiat evoluția bolii spun că vor fi chiar și 300 de morți pe zi dacă autoritățile nu impun.
„Trebuie să stăm toți deodată două săptămâni în casă astfel atunci când vom ieși toți peste două săptămâni din casă să fim toți sterili. Chiar dacă o să avem de Crăciun o curbă descendentă, valul de decese care se vede doar la două săptămâni după valul de cazuri va continua și de sărbători. Pe mine asta mă neliniștește foarte tare pentru că nimeni nu își dorește să își petreacă sărbătorile de Crăciun la înmormântări”, spun epidemiologii.
Normalitatea după care tânjim cu atâta ardoare ne așteaptă la capătul unui șir lung de sacrificii. Speranță există, dar trebuie să avem grijă unii de alții.