Astăzi este o zi specială, care se repetă doar o dată la 4 ani. Luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul este bisect. Când și de ce s-a luat această decizie ne explică Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic din București. Bună dimineața și bine ați venit la noi!, a transmis Simona Pătruleasa.

Ce este anul bisect, cum ne influențează și ce fenomene astronomice vom avea în 2024?

- Așadar de ce avem an bisect? Din punct de vedere astronomic, care e explicația?

Adrian Șonka: În primul rând, înseamnă că adăugăm o zi în plus în acest an, la fiecare patru ani, s-a decis acum mai mult timp să se adauge o zi în plus, ca să potrivim cerul cu zilele noastre, calendarul nostru. Practic, noi ne aflăm pe Pământ, din câte știm, adică mă rog sper și Pământul e a treia planetă de la Soare, se rotește în jurul Soarelui și noi observând în fiecare zi răsăritul soarelui, am descoperit că sunt 365 de răsărituri într-un an și oamenii așa au început să măsoare anul răsare soarele de 365 de ori și ăsta este un an, numai că, din păcate, Pământul se rotește în jurul Soarelui un pic mai încet și un an real, o rotație a punctului durează mai mult, cam cu șase ore mai mult în fiecare an și calendarul nostru nu se potrivește cu ceea ce vedem pe cer și cineva și-a dat seama de treaba asta în anul 45 înaintea erei noastre, îl chema Iulius Cezar, nu știu la ce echipă juca, dar ținea cu romanii, știți sigur ținea

cu romanii și și-a dat seama că, practic, se decalează zilele, anotimpurile vin mai devreme, în luni, practic poți să ai primăvară în luna decembrie și a zis haideți să modificăm calendarul și haideți să adăugăm câte o zi la fiecare patru ani. Tot el a inventat un calendar atunci, calendarul pe care îl folosim noi cu 12 luni, pe vremea aveau 10 luni într-un an și pur și simplu în fiecare la fiecare patru ani se adaugă o zi, numai că să știți că mai avem o problemă.
De fapt nu sunt șase ore, sunt cinci ore și ceva și trebuie ca la fiecare o sută de ani, asta s-a inventat pe la o 1500-1600 sute, să se să nu să nu se adauge o zi din patru în patru ani, deci la fiecare o sută de ani, dacă anul nu se împarte cu patru sute, nu adăugă în ziua respectivă!

- Ce s-ar întâmpla dacă nu am avea an bisect?

Adrian Șonka: Ar fi ciudat, pentru că ceea ce observăm pe cer nu s-ar potrivi cu noi și practic anotimpurile, sărbătorile s-ar decala și ar veni din ce în ce mai devreme și s-ar ajunge ca după vreo sută și ceva de ani să se decaleze totul cu vreo douăzeci cu vreo 20 de zile, adică gândiți-vă că în loc să vină Revelionul în decembrie, o să vină puțin mai devreme, decembrie se șiftează după revelion și facem revelionul în octombrie, facem revelionul în noiembrie, acum exagerez puțin. Deci practic am ajunge ca după vreo patru cinci sute de ani să avem vara în decembrie, lunile noastre să meargă, să meargă și e ciudat!

- Ce alte fenomene astronomice interesante vor mai avea loc în 2024?

Adrian Șonka: Î n afară de ziua aceasta, în plus, să știți că o să avem o o eclipsă de lună, 18 septembrie, practic o să avem o echipă care se vede la 6 dimineața, cine poate vedea pusul apusul soarelui atunci o să vadă și eclipsa de lună pentru că luna va fi jos

și o să mai avem ceva interesant. O cometă care s-ar putea să fie foarte strălucitoare în luna octombrie, cine are tot așa apusul liber, cine n-are apusul blocat de blocuri sau clădiri, se poate uita în primele două săptămâni din octombrie să vadă o cometă solicitare ca o stea așa cu o coadă care se deplasează prin testele de la o zi la alta, astea-s cele două fenomene ale anului. Cometele aceasta apar destul de rar, o dată la zeci de ani, deci e bine să nu ratați că cine știe când vine următoarea!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

- Dvs. coordonați Observatorul Astronomic de aici din capitală și organizați diverse activități și pentru cei mari și pentru copii. Spuneți-ne, ce nu știu oamenii despre Universul care ne înconjoară și de ce e important să acordăm mai multă atenție acestor fenomene?

Adrian Șonka: Să știți că astronomia are un avantaj și e valabil și pentru copii și pentru părinți și pentru oricine. Poți să vezi obiectele despre care auzi, adică auzi de Marte, planeta Marte sau Saturn, poți să ești afară din casă să te uiți pe cer și s-o vezi cu ochii tăi, să vezi că există, că este acolo și noi cam asta facem în principiu și avem succes la treaba asta, vin oamenii la noi și noi le arătăm prin telescoape cratele de pe Lună, le arătăm petele solarii, le arătăm planetele și chiar se miră cum pot eu să văd cu ochii mei așa ceva. Ei trec de la telefon direct la cer, e puțin cam ciudat pentru majoritatea, dar vezi cu ochii tăi stelele planetele. Copiii cred că realitatea este pe internet, în calculator, pe telefon și noi le arătăm că este în jurul lor de fapt și universul e un fel de natură, tot natură este și într-un fel poate îi încurajăm să se uite în jurul lor, spre natură, în pădure!

- Sunt românii pasionați de acest domeniu?

Adrian Șonka: Da, românii sunt pasionați. Eu pot să spun că sunt pasionați pentru că vin la observator destul de mulți oameni pentru locul pe care îl avem, chiar eu cred că e nevoie de un observator pentru public mai mare în țara noastră în care să intre zeci de mii, sute de mii de oameni pe an. Românii sunt pasionați de Cosmos, de Univers, cum să nu fi pasionat de de Univers?

- Ce activități putem face și acasă cu copiii în care să-i învățăm mai multe despre sistemul solar, despre stele, planete?

Adrian Șonka: În primul rând, părinții trebuie să se obișnuiască, copilul nu știe de unul singur și cel mai bine este să să citiți cărți generale așa de astronomie cu ei și după aia să-i luați afară la geam, în balcon, în curte, undeva seara și să le arătați stele de pe cer chiar dacă nu cunoașteți ce stele sunt, se poate afla oricum ușor, să vadă cu ochii lor un punct luminos care-i îndepărtat, este un alt soare, este o planetă, deci să le arăți să vadă ei cu ochii lor, e foarte important!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

- Cum este să lucrați zi de zi în acest domeniu, pentru cineva care vrea să vă calce pe urme. Concret, ce se întâmplă zi de zi?

Adrian Șonka: Sunt așa de multe obiecte în Univers care pot fi observate, încât mereu ai câte ceva nou de făcut. Fie alegi să studiezi un obiect timp de luni de zile, ani de zile, să scoți ceva de acolo, fie observi diferite obiecte. Este o meserie interesantă mai se întâmplă noaptea, noaptea vă spun aerul e mai curat într-un fel, uneori, de cele mai multe ori, de fapt, și nu este aglomerație și practic ești tu și cu cerul, nu prea auzi alte lucruri, este diferit față de ziua. Poți să alegi poți să alegi tu, s observi obiecte care știi că pățesc anumite lucruri, stele care erup, supernove, asteroizi care cine știe ce se întâmplă se rotesc ciudat și se rup în bucăți, e un domeniu destul de dinamic să zic așa, fascinant, dar să știți că în principiu, când devii astronom profesionist, stai mai mult la calculator, pentru că astronomii nu se mai uită cu ochiul, deci, la început când ești pasionat, te apuci și te uiți tu prin telescop, după care începi să lucrez cu telescoape mari și chiar nu există șomeri în astronomie, oricine vrea să lucreze în domeniu își găsește un loc nu neapărat aici, peste tot în lumea!

Citește și: 29 februarie 2024: De ce nu este bine să te căsătorești în anii bisecți


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: