„Să știi o limbă străină e un avantaj și în călătorii, și la locul de muncă. Românii sunt buni vorbitori de engleză, o arată datele, dar sunt deschiși să învețe și mai multe. Care sunt limbile cel mai ușor de învățat? Dar care se caută cel mai mult pe piața muncii? La acestea și la multe alte întrebări ne răspunde astăzi Manuela Meleandră, fondatoarea unei școli de limbi străine din Capitală”, a transmis Simona Pătruleasa.

Cele mai căutate limbi străine în România

Simona Pătruleasa: Ce limbi străine se cer tot mai des în România și, bineînțeles, ce își doresc românii să învețe?

Manuela Meleandră: În continuare este foarte cerută limba engleză. Copiii o învață de mici. Toate școlile o fac așa că este pe locul întâi în top. Germania însă devine tot mai cerută în marile companii. Se fac cursuri de limba germană, este o limbă care îți aduce un pachet salarial mai bun, ai niște beneficii în sensul acesta și atunci circa 70 la sută din solicitări sunt pentru limba germană, iar dintre limbile latine, spaniola, italiana și franceza. Franceza și-ar merita un loc mai sus. Este în continuare foarte solicitată și pentru că m-ați întrebat care sunt limbile cerute mai mult la noi față de specificul internațional, cum spuneam, germana, franceza sunt în continuare limbi foarte solicitate pentru învățare.

Dintre limbile din zona asiatică, japoneza, cultura manga fiind de referință, a început să fie tot mai căutată și limbile nordice. Dintre limbile nordice norvegiana, suedeza, daneza și olandeza mai jos.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! A lăsat străinătatea pentru a se reîntoarce în țară. Povestea lui Ionuț, un bărbat care a ales să își construiască propria afacere pe plaiurile natale

Simona Pătruleasa: Pentru că sunteți profesoară de limba germană, aș vrea să vă întreb cât de greu se învață limba germană și cât de utilă este pe piața muncii din România?

Manuela Meleandră: Depinde acum de ce alte limbi vorbești. Dacă ești vorbitor de limba engleză, limba germană nu se face chiar așa de greu pentru că sunt destul de înrudite. Patruzeci la sută din lexic este comun, sunt similare și fac parte din aceeași familie de limbi germanice, așa încât pentru un cunoscător bun de limba engleză, limba germană este relativ ușor sau mai ușor de învățat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa: Care sunt limbile străine cel mai ușor și cele mai greu de învățat?

Manuela Meleandră: Se consideră a fi ușor de învățat limbile din categoria întâi, în care este inclusă și limba noastră, limba română este din categoria întâi, însă fac precizarea: este vorba despre cel mai ușor de învățat de către un cunoscător al limbii engleze.

Un cunoscător al limbii engleze va învăța cu mai mare ușurință limbile din această categorie: olandeză, daneză, română, portugheză, spaniolă, suedeză și franceză. Germana vine în categoria doi. Este singura din Europa care este în categoria doi, fiind o limbă mai greu de învățat. Ce înseamnă ușor de învățat, greu de învățat? Numărul de ore necesare pentru a o învăța. Pentru cele din categoria întâi, undeva la șase sute de ore până la șapte sute cincizeci de ore, dacă studiezi douăzeci și cinci de ore pe săptămână, asta îți ia douăzeci și patru de săptămâni. Douăzeci și cinci de ore înseamnă cinci ore pe zi. Germana ajunge între șapte sute cincizeci și nouă sute de ore să fie nevoie ca să ajungi să stăpânești fluent. Se ajunge la treizeci de săptămâni cu cinci ore pe zi. Dacă mergem pe categorii de limbi mai dificile, sunt cele din categoria trei, vecinii noștri: bulgara, turca, maghiara, ceha, rusa, iar în categoria patru sunt cele mai grele limbi care necesită două mii două sute de ore de studiu și sunt araba, chineza și coreeana și japoneza în această categorie.

Simona Pătruleasa: Care ar fi cel mai scurt cuvânt din lume?

Manuela Meleandră: Cel mai scurt cuvânt din lume este dintr-o limbă pe care o vorbim cu toții. Vine din limba engleză și are doar o singură literă. Este vorba de „I”. Acesta este cel mai scurt din engleză, iar dacă este să vorbim despre limba română cel mai scurt cuvânt este numele unei localități, Ip, care provine din maghiară.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Simona Pătruleasa: Și cel mai lung?

Manuela Meleandră: Cel mai lung are 44 de litere, provine din limba engleză, tradus în română se numește pneumoultramicroscopicsilicovolcanicomioză, este o boală”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: