„Poți face carieră pe litoralul românesc chiar dacă începi ca angajat sezonier. O dovedesc cei mai vechi muncitori de la mare, care au evoluat de la un an la altul. Ce părere au aceștia despre joburile de sezon, cum e să lucrezi la mare, dar și cât ne ajută muncitorii străini, aflăm în materialul următor”, a spus Simona Pătruleasa.

După ce început de jos, a ajuns să administreze o plajă

Încă e liniște deasupra stațiunii Mamaia. Nu sunt turiști, ci doar angajați care, de la o zi la alta, pregătesc plajele și terasele pentru un nou sezon. Între cei mai vechi angajați de pe litoral îl întâlnim pe Răzvan, din Pitești. De 15 ani muncește aici, de când era în liceu. A început de jos și a ajuns administrator de plajă.

„Fiind obișnuit cu muncile câmpului, am zis: „hai să încerc”, fiindcă nu mi se părea ca era foarte greu de făcut, în mintea mea. Chiar așa a și fost. N-a fost nimic foarte greu. Când am venit prima oară, am venit să fac curățenie pe plajă, adică nu aveam treabă cu șezlongurile, cu închiriatul. Treceam cu săculețul și făceam curat, periodic, din oră în oră, unde stăteau turiștii. După aceea am ajuns să fiu șef de zonă la șezlonguri și, după aceea, am ajuns să administrez, genul de business”, a spus Răzvan Chițan, administrator plajă.

Citește și: "Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru turiștii străini?

Răzvan a avut mulți prieteni și colegi de-o vară. Tineri care fie și-au dat demisia după numai câteva săptămâni, fie care, pur și simplu, n-au mai apărut la muncă. Asta, deși salariile sunt atractive.

„E o nevoie acută de personal, dar noi ne-am descurcat an de an pentru că dăm salarii atractive.

Adică un copil de 17, 18, 19, maxim 20 de ani, câștigă undeva la 5.000 de lei pe lună, plus tips-ul pe care și-l fac. Noi nu îl contorizăm. Cinci mii de lei pe lună, să câștigi o mie de euro în România, plus că te și distrezi, eu zic că e ok”.

Care sunt job-urile care se caută cel mai mult pe litoral

Cele mai căutate joburi de vară sunt: ca beach-boy, îngrijitor de plajă, de șezlonguri sau barmani.

Citește și: VIDEO În căutarea piscinelor de la malul mării: ”Reprezintă principala atracție pentru turiști”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Mulți vin, se angajează, stau o săptămână – două, văd că nu le place. N-are ce să nu-ți placă la plajă. E frumos, e soare, adică ești în aer liber. E mai greu la început, când amenajezi plaja și când o strângi, dar după aceea, în timpul sezonului, doar trebuie să pui o saltea pe șezlong, să faci curățenie seara și în timpul zilei puțin și cam atât”, a spus Răzvan Chițan, administrator de plajă.

Mergem mai departe, la nea Sică, un afacerist de pe litoral care și-a început cariera în urmă cu 40 de ani. „Era mai frumos atunci, atunci, și în anii ’80, vacanța la mare era pentru toți turiștii o plăcere”, spune el.

„Era frumos. Pe marginea falezei, pe plajă, erau numai copaci. Bine, nu erau șezlonguri pe timpuri. Venea lumea frumos, avea cearșaf, stpteau relaxați la malul mării, la o bere, se simțea foarte bine. Pe faleză era curat. Dimineața se ducea mașina, se stropea toată faleza se răcorea, când venea turistul era foarte bine”, a spus Tănase Chendrea, anteprenor.

De câțiva ani, de când nu se mai găsesc oameni atât de muncitori, afaceristul a decis să acorde mai multă atenție angajaților. Pe cei fideli vrea să-i transforme în exemple.

„De 40 de ani lucrez numai în acest domeniu. În alt domeniu nu m-am dus că nu mă pricep. Mă ocup de șase beach baruri, pe funcție de administrator și barman. Îi învățăm pe toți pe care îi aducem, îi angajăm de mici copii, de la 17, 18 ani. Ăi învățăm cum să servească un client”.

Tot mai mulți străini aleg să lucreze pe litoralul românesc

Iar în locul românlor care fug de joburile sezoniere, vin, evident, străinii. Vom găsi și anul acesta asiatici pe litoralul românesc. Între ei, și Chama, un tânăr din Sri Lanka, ce lucrează de 3 ani la noi. Este barman la un hotel de lux din Mamaia pe timpul verii, iar iarna muncește la Constanța.

„Lucrez aici full-time, inclusiv pe timpul iernii. În România, turismul e foarte bun, ai șanse să faci bani. Deci, cu siguranță vo rămâne aici mult timp”, a spus Chamat, angajat din Sri Lanka.

Citește și: VIDEO- Cireșe de mai, culese de muncitori din Nepal. ,,Am apelat la această variantă pentru că în România nu găsești forță de muncă''

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Odată ce au venit cu acte-n regulă, străinii au joburi stabile și în extrasezon.

„Forța de muncă este reorientată la terminarea sezonului estival. În alte restaurante din județul Constanța, prin contracte, putem spune că se închiriază forța de către cel care a adus acel angajat, către cel care îl poate folosi în timpul iernii, astfel încât vara viitoare să îl putem refolosi în locațiile de pe litoral”, a precizat Corina Martin, secretar general FPIOR.

Specialiștii în turism spun că, în continuare, e greu să aducă forță de muncă străină din cauza documentelor și permiselor de lucru, care se obțin în luni, în loc de săptămâni. Dar contractele sunt mai bine făcute de la un an la altul, așadar, puțini asiatici doresc să plece din România spre Europa de Vest.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si