„Când ne doare ceva sau când medicul are suspiciunea unei afecțiuni, de cele mai multe ori ni se spune următorul lucru: mergi la un CT sau la un RMN. Dar care este, de fapt, diferența dintre cele două? Vom încerca să aflăm răspunsurile alături de doctorul Radu Ion, medic specialist în radiologie și imagistică”, a transmis Simona Pătruleasa.

Diferența dintre CT și RMN

Simona Pătruleasa: Când facem RMN și când facem CT?

Radu Ion: Fiecare investigație are indicația proprie. În funcție de ce căutăm noi împreună cu medicii trimițători, medicii clinicieni sau chirurgi, putem opta spre mai multe variante. Azi discutăm despre rezonanță magnetică și computer tomograf. Fiecare dintre acestea are indicația proprie. Dacă ne gândim la rezonanță magnetică, noi o să ne concentrăm către țesuturi moi. Aici vorbim despre patologie musculară sau patologii ale sistemului nervos central, măduva spinării, oncologie cerebrală, ne gândim către afecțiuni ale ligamentelor și noi întotdeauna trebuie să știm ce căutăm. Rezonanța magnetică este foarte bună pe țesuturile care conțin multă apă. De aceea avem și aceste exemple din tabel. Aceste structuri sunt foarte bogate în apă. Când vorbim despre computer tomograf, el are o paletă mai largă de indicații. În special, ne gândim la politraumatisme unde avem nevoie să vedem cât mai bine oasele sau sângerările active.

Creierul, de exemplu, se vede foarte bine în caz de politraumatism sau de sângerări. Facem screening oncologic. Noi avem nevoie să avem o vedere de ansamblu și atunci folosim computerul tomograf. Totodată, diferența între cele două este de timp. Computerul tomograf durează mult mai puțin, ne oferă o vedere de ansamblu. Rezonanța magnetică este mult mai lungă ca investigație.

Citește și: VIDEO- Cum depistăm timpuriu cancerul de sân? Explicațiile și sfaturile specialiștilor

Simona Pătruleasa: Dar de ce se aud la RMN acele zgomote puternice care ne deranjează îngrozitor?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Radu Ion: Este pur și simplu de fizica din spatele aparatului. Aparatul de RMN are în structura sa niște spirale metalice. Acele spirale metalice primesc o undă electrică și generează un câmp magnetic. În momentul în care acel câmp magnetic este generat face ca acelea să vibreze și să se audă acele zgomote pe care mulți pacienți nu le suportă, le descriu ca niște ciocane.

Simona Pătruleasa: Să ne spuneți puțin și despre nivelul de radiații pentru fiecare caz în parte.

Radu Ion: În primul rând și trebuie să subliniez lucrul acesta, rezonanța magnetică nu iradiază. Asta este prima și cea mai mare diferență. Computerul tomograf, da, este o investigație radiantă, funcționează pe bază de raze X. Să ne imaginăm mai simplu: este o vedere de ansamblu.

Dacă la o radiografie avem un plan și o rază, la computer tomograf noi suntem puși în decubit dorsal, sus este cercul acela, are un emițător și un detector și el se învârte în jurul nostru și astfel creează niște mici secțiuni. El este cel care iradiază și trebuie să ținem cont de acest fapt pentru că sunt situații în care noi trebuie să reducem cât de mult putem această iradiere a pacientului și aici mă refer în primul rând la copii sau la femei gravide.

Simona Pătruleasa: Dacă există acest pericol, de câte ori am putea să facem pe parcursul unui an?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Radu Ion: Efectul de radiație este cumulativ. Noi într-un an putem să facem o sută de CT-uri și rezultă aceeași doză chiar dacă am face în o sută de ani un CT. Deci, efectul fiind cumulativ, nu există o perioadă. Îl facem ori de câte ori este nevoie și în situația aceasta noi, ca radiologi, trebuie să avem o discuție foarte serioasă cu medicul care trimite. Merită sau nu să expunem pacientul la aceste radiații?”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si