„Poate sună a clișeu, dar cei care au pornit de jos și au ajuns în vârf ne arată că se poate. Cum prindem curaj să facem o schimbare de carieră și la ce trebuie să fim atenți, aflăm astăzi de la cunoscutul antreprenor Cristian Onețiu, aflat în topul celor mai bogați oameni din lume”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Cartea care te motivează să schimbi ceva

Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați revenit la noi!

Cristian Onețiu: Bună dimineața!

Simona Pătruleasa: Așadar, putem să ne schimbăm cariera radical pe la 40-45 de ani?

Citește și: Cel mai bogat primar din Capitală și-a cumpărat mâncare cu 46 de lei. Care sunt secretele lui Robert Negoiță pentru averea impresionantă?

Cristian Onețiu: Nu că putem, trebuie, pentru că vremurile sunt atât de complicate încât nu mai putem să ne bazăm pe faptul că școala pe care am făcut-o ne va duce la pensie liniștit. Asta înseamnă că până la 30 de ani ar trebui să avem cel puțin două tipuri de meserii pe care ni le- am format. Până la 45 ar trebui să avem deja vreo trei meserii deja formate pentru a avea opțiuni.

Simona Pătruleasa: Trebuie să ne readaptăm vremurilor? 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cristian Onețiu: Trebuie să fim mai versatili pentru că nimic din ceea ce credeam noi acum 50 de ani că va fi pentru o viață întreagă, viața ne arată că nu mai e așa și că lucrurile se schimbă mult mai repede. Și dacă cineva vrea să lucreze sau lucrează acum undeva, să-și pregătească vârsta de 45 de ani să aibă și o competență poate de intraprenor sau antreprenor, mic întreprinzător dar și poate freelancer pe ceva ce îi place să facă. 

Simona Pătruleasa: Care sunt primii pași pe care ar trebui să-i urmăm dacă vrem să pornim pe cont propriu o afacere?

Cristian Onețiu: Voință, putință și dorință. Adică voința să pornești și să ieși din zona de confort și să începi să te gândești ce vrei pentru tine și ce vrei pentru piață, ce vrei să oferi valoros în jurul tău și ce vrei să obții tu. Apoi, putință, să vezi ce știi sau ce trebuie să înveți în acest proces pe care tu îl demarezi. Și partea asta de perseverență, ultima dintre ele, care e voința noastră să nu ne oprim la prima problemă pentru că atunci când vrei să faci ceva totul pare simplu. Aici vine voința asta, să mergi mai departe atunci când îți dai seama că nimic nu este simplu și că aproape orice lucru pe care vrei să-l faci, trebuie să împingi până când lucrurile începi să apară.

Simona Pătruleasa: Ați lansat recent un roman foarte interesant: „Cum mi-am schimbat viața în patru zile?”. Recunosc, nu mă așteptam să mă prindă atât de tare, îmi doream să văd cum se încheie această poveste. De fapt, nu se încheie. Este povestea a doi prieteni, unul milionar de succes, celălalt duce o viață liniștită, într-un oraș cu o familie, îi place să gătească. Cam atât spunem. E posibil să ne schimbăm viața în patru zile?

Cristian Onețiu: E posibil. Întrebarea firească. E posibil să schimb viața în patru secunde atunci când ești într-un avion care stă să cadă. E posibil să-ți schimbi viața în patru minute atunci când ești într-o spovedanie cinstită și corectă și îți dai seama de toate lucrurile. E posibil în patru ore.

Așa că, în primul rând, cartea este o poveste de patru zile care-i transformă pe doi prieteni, dar eu cred foarte mult că orice om din România și de oriunde altundeva își poate transforma viața chiar și mai repede, cel puțin în interiorul lui pentru ca apoi să se vadă în exteriorul lui.

Simona Pătruleasa: Mai merită în România să începi o afacere pe cont propriu?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cristian Onețiu: Eu cred că acum merită mai mult decât oricând pentru că nivelul de educație antreprenorială este încă redus, deci poți să bați alți antreprenori ușor. Piața nu este încă aglomerată, sunt o grămadă de nișe libere. Taxele, chiar dacă urlă oamenii pe stradă, în comparație cu Europa, sunt rezonabile.

Simona Pătruleasa: Dar dacă eu gătesc bine, mă pricep la asta și îmi vine ideea mâine să deschid un coafor, că mi se pare mie că acest business ar avea un viitor, pot să fac asta, ar fi bine să mă bag în așa ceva?

Cristian Onețiu: Una e specializarea și una e management-ul. Dacă vrei să deschizi un coafor trebuie să te pricepi, să faci un spațiu foarte frumos. Adică să ai spirit estetic, simți estetic sau să angajezi pe cineva care să facă treaba asta. Trebuie să știi cum să atragi clienții, să identifici clienții, trebuie să știi să faci o campanie de marketing pentru a-i aduce, trebuie să identifici bine locația în care vrei să faci, trebuie să știi să angajezi niște coafeze, să știi cum le evaluezi, dacă sunt bune sau nu. Practic, management-ul unei companii nu are legătură directă cu specializarea ta. Dacă tu ești bucătar, nu înseamnă neapărat că îți va ieși un restaurant bun, cum nici dacă ești coafeză bună nu e garantat că vei avea un salon de succes.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si