Românul e inventiv, chiar și în cele mai sumbre vremuri. O demonstrează mai mulți doljeni din comuna Călărași, care și-au construit mini-case pe roți, pentru paza recoltelor. De teama hoților, producătorii stau în case din lemn sau din placaj și veghează plantația, câte 6 luni pe an. Sunt adevărate garsoniere mobile și sunt dotate cu tot ce are nevoie un om ca să trăiască simplu, la țară.
Author: Albert Matei vineri 25 februarie 2022 , 15:14
„Vă poftesc în căsuța mea. Are 12 mp, practic, cât garsoniera de la Cluj(...) Avem aici un pat, un aragaz cu două ochiuri”
Așa arată casele „anti-furt” din comuna Călărași, județul Dolj. Cu o investiție de doar 2.000 de lei, acest bărbat și-a construit în două luni „garsoniera mobilă”, dotată cu un pat, un scaun, o masă și rafturi.
Casa are cam 2 tone, o greutate prea mare pentru vechea mașină. Însă inventivitatea merge mai departe.
„M-am gândit să adaug în față, la motor, niște saci cu nisip.
În momentul în care e tractată, mașina tinde să se ridice de față, iar sacii respectivi practic reglează această situație.”
Locuința a fost modernizată cu... panouri solare și cu termopane. Plus o goarnă de speriat hoții și păsările.
Gigi Băbălău, proprietar: „Având în vedere că mașina nu mai funcționa, este vorba de o Dacie Papuc, m-am gândit să îi creez o altă destinație(...) Omul gospodar își face iarna căruță și vara sanie...am
făcut această căsuță”
Din aprilie până în octombrie își mută căsuța pe câmp. Uneori, o dă în primire zilierilor, care apără culturile de hoți și de păsările care ciugulesc recoltele.
„Această mașină îmi creează avantajul că este și la înălțime. Se poate vedea, veghea foarte simplu cultura de pepeni de acolo.”
În comuna Călărași sunt zeci de producători care și-au construit astfel de locuințe pe roți, fără de care oamenii n-ar avea cum să-și păzească pepenii. Această casă, de exemplu, are mai bine de 6 ani.
Eurgen Tora, proprietar: „Acasă s-a terminat cu treaba, ieșim la câmp, avem nevoie... ne depozităm o mâncare, o sticlă, ceva...ce să mai, ca acasă.”