Un castel spectaculos este gata să atragă și mai mulți turiști în Ardeal. Aflat în paragină vreme de mai mulți ani, monumentul istoric din Cluj a fost reabilitat în totalitate și repus pe harta turistică a zonei. Astfel, pe lângă celebrul castel Banffy de la Bonțida, a apărut o nouă atracție care contribuie și la bugetul local, a transmis Simona Pătruleasa.

Castel spectaculos, readus la viață

Castelul Banffy de la Răscruci și-a deschis ieri porțile pentru primii oaspeți. Au fost întâmpinați într-o atmosferă medievală și au putut descoperi monumentul istoric după ce a trecut printr-o reabilitare totală. Consiliul Județean Cluj a accesat fonduri europene pentru a-i reda strălucirea de altădată.

Este vorba despre o investiție de aproximativ 11 milioane de euro. În urmă cu doi ani și jumătate a început reabilitarea acestui castel, a declarat Alin Tișe, președinte consiliul județean Cluj.

Lucrările de restaurare și de conservare a clădirii i-au pus de multe ori în dificultate pe constructori. Muncitorii au reușit să finalizeze însă lucrările în timp util.

Au fost lucrări destul de complexe cu restaurări pe lemn și metal și piatră, a declarat Bogdan Tomoroagă, administratorul firmei de construcție.

Citește și: VIDEO- Clujul, metropola prețurilor ridicate. Escapade de 2-3 zile, cât un sejur în Grecia.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

A fost construit ca o reședință particulară de către celebra familie Banffy, una dintre cele mai mari familii nobiliare din Transilvania medievală și modernă, dar care, după Al Doilea Război Mondial, a fost naționalizat că multe alte proprietăți. După 1948, soarta acestui castel a fost destul de ingrată pentru proasta îngrijire, gestionare a lor de către cei care l-au preluat a condus de cele mai multe ori la o stare avansată de degradare,

a declarat prof.dr. Ioan Bolovan, istoric.

Castelul a fost construit într-un stil neoclasic la începutul secolului al 19-lea. Clădirea a fost realizată după modelul castelelor nobiliare din Anglia și inspirația a fost păstrată și în decorurile interioare. Lemnul și elementele de ceramică sunt nelipsite din fiecare încăpere pe care turiștii le vor putea descoperi în curând.

Odată redat circuitului turistic al județului, castelul va putea fi vizitat în fiecare zi. În plus, în spațiile de aici de la etaj vor putea fi organizate evenimente private în limita a 150 de persoane, a transmis Silvia Cseh, jurnalist Știrile Kanal D.

Localnicii sunt fericiți că vor putea vedea în sfârșit turiști intrând pe porțile castelului. În plus, toată lumea a înțeles că turismul contribuie la bugetul local.

Tot, tot e frumos, e bun pentru noi, e ok și va fi în continuare și pentru Cluj și pentru tineret, pentru vizitatori care vin și din alte țări, pot să viziteze că au ce vedea aici la noi în Răscruci, a spus un localnic.

Avem niște elemente tari aici, avem două castele defapt: avem castelul Banffy din Bonțida, care era cel mai cunoscut castel la nivel de comuna Bonțida, acuma sper că acest castel nu să îl umbrească, să fie la concurență cu celalalt castel de la Bonțida, a transmis primarul comunei Bonțida, Emil Cârhaț.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Castelul de la Bonțida și cel de la Răscruci se află la mică distanță. Astfel, circuitul turistic va fi mai ușor de realizat în zonă. Sute de mii de oameni vizitează castelul Banffy în fiecare an, nu doar în perioada Electric Castle.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si