„Ploaia ar putea distruge o parte din istoria României. Castelul Peleș, cel mai important obiectiv turistic din țară, este afectat de infiltrații. Apa care pătrunde prin acoperiș a ajuns și în pereții edificiului istoric. În unele încăperi angajații au apelat la găleți și ligheane”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Ploaia și zăpezile afectează Castelul Peleș

Atunci când plouă sau zăpada se topește în Sinaia, angajații Castelului Peleș sunt în alertă. Apa pătrunde prin acoperiș și ajunge, inevitabil, și în încăperile încărcate de istorie.

Situația persistă de ani de zile, iar urmele indiferenței autorităților se văd cu ochiul liber. În multe camere lambriul este pătat de la infiltrații, iar inclusiv perdelele s-au îngălbenit de la apa căzută pe ele.

„Una dintre cele mai grave probleme este aici în dormitorul regal. Apa a pătruns atât prin tavan, cât și prin pereți, iar pentru a proteja acest loc, angajații castelului Peleș au pus aici găleți, dar și ligheane, iar jos protejează parchetul cu o folie pentru ca apa să nu se infiltreze și la etajele inferioare”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondentul Știrilor Kanal D.

Citește și: VIDEO- Păltiniș, răsfăț de lux pentru turiști. Hotelierii spun că prețurile nu s-au schimbat de anul trecut

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Toate problemele încep de la acoperiș. Pentru că nu a fost reabilitat de zeci de ani, în unele zone apa a pătruns prin tablă și s-a infiltrat în pereți. Odată cu trecerea timpului a apărut mucegaiul, iar pereții s-au scorojit. Ca să mai protejeze unele locuri din castel, angajații au găsit soluții de moment.

„Inclusiv aici la mansardă au fost făcute improvizații. Angajații au montat această folie de plastic aici pentru a proteja castelul.

Practic, vedeți că dim tavan se infiltrează apă care se scurge pe această folie, iar toată apa este direcționată până în acest lighean”, a mai adăugat Adrian Jătăreanu, corespondentul Știrilor Kanal D.
Castelul Peleș nu arată mai bine nici la exterior. Unele ziduri sunt protejate cu plasă din cauză că tencuiala se desprinde, iar o parte din terasa exterioară, care stă să cadă, este susținută de câțiva stâlpi de lemn. Turiștii care văd problemele cu care se confruntă edificiul istoric rămân cu un gust amar.
Ultima renovare a Castelului Peleș a fost făcută în anii 80. Acum, ministerul Culturii a anunțat că obiectivul turistic va intra într-un amplu proces de reabilitare. Peste 8 milioane de lei vor fi alocate pentru acest proiect, dar momentan autoritățile nu au anunțat când vor începe lucrările.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: