In casa unei familii, fericirea are chipul celor 3 copile si s-a construit in ani de zile cu eforturi aproape supraomenesti. Sotii Ivan vorbesc deschis despre procesul de adoptie si il descriu ca pe o lupta.
CARMEN IVAN- mama adoptiva: Am avut multe documente de depus, incepand de la cazier, la declaratii, adeverinte de serviciu, evaluari, rapoarte de la diverse intalniri, inclusiv de la scoala parintilor, diplome, acte care dovedesc in final ca esti capabil sa adopti un copil.
Fetita cea mare, Lavinia avea doar 11 luni cand a ajuns in grija unui asistent maternal. Mama a abandonat pe cand era un prunc si desi ar fi avut nevoie repede de caldura unei familii, procesul de adoptie era abia la inceput: cu actele in regula, sotii au luptat cu forte nevazute s-o adopte si cand, in sfarsit, au reusit, fetita avea 4 ani.
CARMEN IVAN- mama adoptiva: Primul lucru pe care il auzi cand vorbesti despre adoptie e negatie totala, frica, bariere,
Desi ar fi trebuit sa le fie mai usor, aceleasi obstacole le-au intalnit si mai departe,cand si-au manifestat dorinta de a le lua in grija si pe surorile Laviniei.
RIVELLINO IVAN- tatal adoptiv: Am optat pentru doi copii, ne-am mai destupat si noi la minte si atunci am zis ca nu conteaza ca e de etnie roma, ca nu conteaza daca e bolnav. Adica pot sa cresc un copil care va fi toata viata dependent de insulina.
Romania e pe primul loc in Europa la abandon. Zeci de mii de copii ajung- anual- in orfelinate si centre de plasament, iar legea adoptiei nu-i ajuta pe bietii micuti. Chiar daca parinti adoptivi se gasesc, acestia renunta pe parcurs din cauza procedurilor extrem de groaie si a birocratiei.
CARMEN IVAN- mama adoptiva: Un copil poate fi iubit indiferent de sangele cui ii apartine pentru ca atunci cand ai dragoste de pus, nu mai judeci. 20:20
Dupa actuala lege, pentru ca un copil sa poata fi adoptat e nevoie ca toate rudele, pana si cele de gradul 4, sa isi dea acordul. Dupa ce sunt purtate ani de zile intre institutii, dosarele de adoptie zac ani de zile pe mesele judecatorilor pentru ca n-au prioritate in fata celorlalte.