Canicula și seceta din acest an au avut efecte devastatoare asupra culturilor de fructe. De teamă că ar putea ajunge la sapă de lemn, unii fermieri au prins curaj și s-au reorientat către fructe exotice!

Fermierii testează plantațiile de fructe exotice alături de soiurile locale

În județul Buzău, fermierii testează specii exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de mulți ani.

Irinel Manea, fermier: "Eu personal am pus smochin și într-adevăr în ultimii trei ani au mers, nu a mai fost nevoie să fie înveliți, merg destul de bine, clima s-a schimbat."

Citeste si: Reţetă gem de caise: Trucuri pentru un gust desăvârşit

Un institut de cercetare a sărit în ajutorul fermierilor români care au de gând să înlocuiască pomii și arbuștii fructiferi cu plantații exotice, iar în curând vom consuma rodii și kiwi românești.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Prăjitură cu caise: O reţetă delicioasă de vară

Andrei Tabacu, cercetător Stațiunea Pomicolă Istrița: "Cum este rodia, este o specie care provine din zona mediteraneană, avem kaki care provine din Asia, curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia."

Ce fructe s-au aclimatizat

Unul dintre fructele aclimatizate în staţiunea buzoiană, care deja dă semne că pot fi cultivat cu succes în România, este kaki. Fructul devine portocaliu la coacere și nu diferă mult de cel pe care-l găsim acum în supermarketuri.

Citeste si: Reţetă dulceaţă de vişine: Greşeala pe care trebuie să o eviţi

Pe un lot din plantaţia experimentală, care se întinde pe o suprafaţă de peste o sută de metri pătraţi, crește curmalul chinezesc. Fructele sunt cât o prună de mari iar la gust seamănă cu cel de măr ușor caramelizat. De asemenea, fructele de PawPaw, cunoscute sub denumirea de banana nordului, deja au crescut!

Citeste si: Cum îţi dai seama că pepenii din pieţe sunt româneşti?

Fermierii din zonă se arată încântați de noile plantații. Sorin are recolte de căpșuni, zmeură și mure, dar ia in calcul inființarea unor culturi exotice rezistente la căldură și precipitații puține.

Sorin Mărunțiș, fermier: "O să încercăm și ceva plante exotice datorită climei care este, încercăm să vedem dacă se adaptează."

Fructele exotice nu sunt de vânzare până nu se încheie perioada de cercetare, însă oamenii s-ar putea bucura de ele din toamnă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si