Conform psihologilor, Alfred Bulai, profesorul acuzat de abuz si hartuire sexuala, suferea de ,,Sindromul lui Dumnezeu"- mai exact, îmbătat de puterea de la catedra, credea ca le poate cere orice studentelor, inclusiv sa se dezbrace in fata lui. Si mai șocant este ca acesta nu este un caz izolat, iar o adevărată mișcare a studentelor care își acuza dascălii de hartuire sexuala- ia acum amploare, a

transmis Cristian Sabbagh.

Cazul Bulai și mișcarea studentelor abuzate

Mi-a pus mâna pe fund, a început să mă pipăie, mi-a zis ”Ce piept șmecher ai gagico!, a mărturisit o studentă.

Sunt mărturisirile care au șocat o țară întreagă, dar care au si dat curaj altora sa vorbească despre experiente asemănătoare. Din spatele catedrei, hartuirea sexuala nu era un incident... ci mai degrabă o obișnuință in cazul profesorului Bulai, spun fostele sale studente.

A pus o întrebare, nu mai știu exact cum a fost întrebarea, dar suna ceva de genul- trei persoane cu care ar face el dragoste. Și a enumerat două persoane și apoi a spus... a mai stat puțin și după mi-a zis și numele de familie, a spus o studentă.

Ar fi fost doar una dintre metodele pe care profesorul Alfred Bulai le-ar fi aplicat ca să-și aleagă victimele. Avea un plan bine pus la punct, spun acum studentele, care, povestesc îngrozite scenele la care au fost martore.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

A mai fost un exercițiu la un moment dat în care el ne dădea o listă de cuvinte, iar noi, pentru săptămâna următoare trebuia să desenăm pe o coală, un punct în mijloc, care era reprezentat practic de noi, noi eram punctul. Ne-a dat practic 3 liste de cuvinte, separat și într-una din liste erau niște nume- mama, tata, prietenul, Simona Halep, nu știu ce, și era și numele lui, Alfred Bulai. El încerca să vadă de cine se poate apropia în funcție de cum îl poziționăm față de punctul ăla pe el, a spus o studentă.

Un scenariu cel puțin de film, spun specialiștii, care afirmă că acest timp de agresor își alege victimele după un anumit tipar.

Sunt povești similare, întâmplate la ani distanță ceea ce înseamnă că acest profesor a avut un mod foarte bine pregătit de acțiune, a avut un tipar în care a acționat și și-a atras victimele- care victime au un profil similar, au un profil care corespunde unor caracteristici specifice, a declarat un psiholog.

De cele mai multe ori erau fete venite din provincie cărora le-ar fi fost teamă că și-ar putea pierde în vreun fel sau altul șansa de a învăța la facultate.

Mi-am dat seama care era modul de operare acolo- pentru că- fetele astea aveau un numitor comun: fete modeste, cuminți, frumușele, timorate de orașe- venite din provincie,

a declarat un jurnalist.

În psihologie îi spunem ”Sindromul lui Dumnezeu”, sunt persoane de o autoritate foarte bine impregnată în tot ceea ce înseamnă acest mecanism instituțional, persoane care au putere, au autoritate, se pot impune, a declarat un psiholog.

Nu este de mirare, de ce, de-a lungul anilor, studentele au preferat să tacă și să se ferească cum pot de agresorii cu chip de profesori.

Cumva- dintotdeauna în universități exista un soi de rețea de șoapte sau de zvonuri in care, mai ales fetele, studentele se avertizează cumva unele pe celelalte.

Erau mai degrabă zvonuri, nu au venit victime la noi să ne spună direct- uitați ce se întâmplă cu domnul Bulai sau cu alți profesori. Într-adevăr existau zvonuri cum că- în sălile de curs au loc discuții ce nu ar trebui să existe între cadre didactice și studenți, a declarat o studentă.

Revoltător este că, ani la rând, mai multe studente au încercat să schimbe codul de etică al SNSPA, în ceea ce privește hărțuirea sexuală. Fără, însă, vreo reușită.

Nu este definită clar(...) un punct in care ei renunță să-și continue eforturile in raportarea acestor probleme, a declarat o studentă.

Să se afle cat mai repede adevărul, in acest moment e o ancheta penala, încurajez toate victimele să vorbească cât mai repede cu procurorii, daca există, si categoric vor fi măsurile in consecință, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un asteroid de 10 ori mai mare decât roca spațială care a ucis dinozaurii a aruncat cea mai mare lună a lui Jupiter de pe axa sa- antena3.ro

Iar efectul bulgărelui de zăpadă se simte acum printre studente și foste studente. Parchetul de pe lângă judecătoria se spune că ar fi primit peste 10 mail-uri din partea unor tinere care vor să fie audiate în acest caz și să facă lumină. Să scape de povara pe care au fost nevoite să o suporte atâția ani.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si