Au fost clipe de groaza pentru pasagerii autocarului luat pe sus de tornada nemaintalnita in tara noastra. Unul dintre ei a surprins cu telefonul mobil tot cosmarul prin care au trecut.

In imagini se vede cum vartejul puternic se apropie amenintator de sosea si matura tot ce ii iese in cale. Calatorii isi fac cruce in fata fenomenului extrem si se roaga sa scape cu viata.

In incercarea de a depasi tornada, soferul autocarului se apropie, de fapt, tot mai tare de furia naturii. Tipetele disperate ale oamenilor sunt acoperite de suierul vartejului. Este momentul in care tornada rastoarna masina, iar oamenii sunt aruncati unul peste celalalt.

RAED ARAFAT secretar de stat in M.A.I.: Oamenii nu aveau de unde sa stie ce era de facut. E un fenomen nou, incepem sa educam populatia. Nu e un fenomen obisnuit. Sa spunem ca trebuiau sa fie instruiti cum sa reactioneze.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pana cand vom fi si noi instruiti cum sa procedam in cazul unor astfel de dezastre, autoritatile ne sfatuiesc sa citeasca ghidul facut de americani.

CRISTIAN RADU colonel I.G.S.U.: Bineinteles ca adapostirea in spatii rezistente constructiv din punct de vedere al stabilitatii este un comportament adecvat cu luarea masurii de evitare a zonei.

RAED ARAFAT, secretar de stat al M.A.I.: Daca esti in masina, daca vezi in jurul tau ca sunt obiecte pe care vantul le arunca spre masina, sa parchezi imediat, sa pui centura, sa nu iesi din masina, sa mentii capul cat mai

mult sub nivelul parbrizului si geamului. In cazul in care masina e ridicata de tornada, omul cel mai sigur e daca ramane fix pe scaun.

Poate daca soferul ar fi stiut cum sa se protejeze in astfel de situatii, 12 pasageri nu ar mai fi avut nevoie de ingrijiri medicale.

Ingrozit de ceea ce vedea in calea lui, soferul unui autoturism opreste pe avarii in fata autocarului, dar este impins si el spre urgie.

Fara sa stie, tocmai acesta le-a fost si norocul. Masina stationata i-a incetinit cu 2-3 secunde, exact timpul care a facut diferenta dintre viata si moarte! Daca autocarul ar fi ajuns mai in fata, ar fi fost prins de conul tornadei- in care viteza vantului, cred specialistii, a depasit 100 de km pe ora. Dupa impactul de cosmar, oamenii au iesit unul cate unul din autocarul care circula pe ruta Slobozia- Fetesti.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Imagini cu alte masini grele rasturnate de tornada continua sa apara si la doua zile dupa fenomenul extrem. Acest camion, a fost luat pe sus pe un drum din orasul Slobozia, unde, pana acum, se credea ca vijelia nu a mai avut putere sa faca ravagii! Aici, si copacii au fost pusi la pamant sau doborati peste masini, iar un container a fost ridicat si mutat din loc.

In satele pe unde a trecut urgia, oamenii inca muncesc sa acopere pagubele! Printr-o mobilizare extraordinara, s-au ajutat unul pe celalalt si doar asa au reusit sa repare cumva acoperisurile caselor distruse de tornada astfel incat sa nu doarma sub cerul liber. Astazi, au primit sprijin si de la jandarmi sa curete urmele dezastrului!

Tornada uriasa schimba si legea in ceea ce priveste sistemul RO-Alert. Astfel, autoritatile iau in calcul sa fie trimise avertizari catre populatie si in cazul fenomenelor meteo care pot produce dezastre sau pun in pericol viata oamenilor, fara sa mai fie nevoie de o alerta de cod rosu de la Administratia Nationala de Meteorologie.

In plus, de maine va fi deschisa si o linie telefonica speciala intre departamentul pentru situatii de urgenta si ANM, astfel incat evenimentele sa fie comunicate rapid.
Asa cum se intampla in Statele Unite, vor fi luate in calcul si apelurile la 112 care semnaleaza fenomene meteo extreme.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si