VIDEO Ce atribuții are președintele României, de fapt
În câteva zile vom alege cel mai important om din România, o decizie importantă pe care o putem face după ce înțelegem care este rolul președintelui.
Georgiana Grimn ne explică acum care sunt atribuțiile șefului de stat.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
S-a tot discutat în ultimele zile despre transformarea României într-un stat suveran, așa că voi începe prin a vă citi prima propoziție din Constituție: România este stat național suveran și independent, unitar și indivizibil. Așadar, România este deja un stat suveran, dar haideți să lămurim și ce intră în atribuțiile președintelui.
Șeful statului nu poate crește salarii sau majora pensii, nu poate construi autostrăzi sau spitale și nu poate face legi. Puterea stă în mare parte în mâinile Parlamentului și ale Guvernului, președintele are mai mult rolul de a ne reprezenta în afara țării. Președintele, în schimb, poate încheia tratate cu alte țări.
Desigur, acestea sunt negociate de guvern. Tot el este cel care desemnează premierul, dar nu singur, ci pe baza votului de încredere acordat de parlament. Președintele este comandantul suprem al armatei și este președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Poate declara mobilizarea forțelor armate, însă doar cu aprobarea parlamentului. În plus acesta numește trei din cei nouă judecători de la Curtea Constituțională, iar nu în ultimul rând, șeful statului este un liant între popor și instituțiile de stat. După cum puteți vedea, președintele nu are chiar atât de multă putere, este mai mult o figură-cheie, iar parlamentul și guvernul au puterea reală asupra legislației și administrației.