„Sunt sute de rase de câini din care poți alege, dar nu toate sunt potrivite pentru apartament. Care este animalul de companie perfect dacă stai la bloc, care sunt cățeii ușor de dresat și de îngrijit, dar și ce variante ar trebui să evităm dacă stăm în doar două sau trei camere, aflăm astăzi de la Dragoș Eremia, medic veterinar care a adus în platou și un invitat special”, a transmis Simona Pătruleasa.

Ce cățel alegem dacă stăm la bloc?

Bună dimineața și bine ați reveni. Așadar cine este ea?

Dagoș Eremia: Bună dimineața! Ea este Nova, este un Pudel Toy, în vârstă de nouă luni, și astăzi i-am promis că luăm micul dejun în oraș, așa că trebuie să mă țin de cuvânt.

Citește și: VIDEO- Plantele din casă, toxice pentru patrupezi. Cum pot fi feriți micii necuvântători de aceste pericole?

Simona Pătruleasa: Cât de greu este să avem grijă de un astfel de câine din această rasă?

Dragoș Eremia: Nu este foarte greu să avem grijă de un cățel din rasa Pudel Toy. Sunt niște căței foarte inteligenți, sunt niște căței foarte atașați de proprietar, sunt niște căței energici, dar care totuși reușesc să își dozeze energia astfel încât să nu pară dificil de ținut într-un apartament, de exemplu.

Simona Pătruleasa: Are o blană foarte frumoasă. Este greu de întreținut? De câte ori trebuie să meargă la coafor?

Dragoș Eremia: Așa este. Are o blăniță care este destul de pretențioasă. Are nevoie de vizite regulate la salon pentru periat, pentru spălat. Nova, de exemplu, merge lunar la salon pentru a-și îngriji blănița și pentru a menține sănătatea pielii.

Simona Pătruleasa: Putem și acasă să ne ocupăm de aspectul acesta? Ar trebui să-i facem zilnic și un periaj sau este suficient mersul la coafor?

Dragoș Eremia: Bineînțeles, o contribuție foarte importantă în sănătatea blăniței și în menținerea unui aspect corespunzător o reprezintă și partea de îngrijire acasă. Deci, indiferent că mergem la salon lunar sau la trei săptămâni, este nevoie și acasă să aibă parte de îngrijire, mai ales cățelușii cu blăniță pretențioasă, cățelușii cu blăniță o ondulată pentru a nu forma noduri și a nu dezvolta probleme de piele.

Simona Pătruleasa: Foarte mulți români iubesc câinii, dar nu știu ce să aleagă în momentul în care locuiesc într-un apartament de două-trei camere sau chiar mai mic. Ce le recomandați să aleagă atunci când au un spațiu redus?

Dragoș Eremia: De principiu, dacă ne dorim un cățel într-un apartament, într-o garsonieră sau într-un spațiu redus trebuie să ne orientăm către o rasă de talie mică. Cu toate astea și un cățel de talie mică va avea nevoie de timp pe care să i-l acordăm, de plimbări de a-i consuma energia, pentru a-l menține în formă și a-i menține tonusul, dar va fi mult mai ușor să deținem într-un apartament un cățel de talie mică sau medie decât un cățel de talie mare sau foarte mare.

Simona Pătruleasa: Ar fi o variantă și un Bulldog francez?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dragoș Eremia: Bineînțeles. Poate fi și Bulldogul francez o variantă bună pentru apartament, dar întotdeauna, repet, este foarte important ca înainte de a ne alege rasa sau cățelul pe care ni-l dorim să purtăm o discuție cu medicul veterinar, să întrebăm despre nevoile pe care acea rasă le are și, eventual, despre predispozițiile pe care le are acea rasă pentru a ști la ce să ne așteptăm sau cum să preîntâmpinăm anumite probleme de sănătate.

Simona Pătruleasa: Care sunt cei mai liniștiți dar și cei mai gălăgioși?

Dragoș Eremia: Greu de zis. Nu s-a făcut un top al celor mai gălăgioși și al celor mai puțin gălăgioși. În principiu, depinde de la individ la individ. Se spune că, de obicei, cățelușii de talie mică sunt un pic mai agitați, mai energici, mai gălăgioși, dar aici depinde foarte mult și de educația pe care o primesc, educație ce trebuie să înceapă încă din primele zile ale vieții, din primele zile ale conviețuirii cu proprietarul și în felul acesta noi putem educa animăluțul în a fi mai mult sau mai puțin gălăgios.

Simona Pătruleasa: Are legătură și cu vârsta? După perioada de un an devin ei mai liniștiți sau depinde și de rasă?

Dragoș Eremia: E adevărat. Odată deveniți adulți pot fii un pic mai liniștiți, dar nu e o regulă. Sau mai leneși, într-adevăr. Odată cu înaintarea în vârstă se mai domolesc un pic cățelușii aceștia agitați și foarte energici.

Simona Pătruleasa: Ce părere aveți de cățeii de talie medie sau mare? Pot fi ei ținuți într-un apartament, într-un spațiu mic? Adică îi chinuim sau se pot adapta?

Dragoș Eremia: Legat de cățelușii de talie medie sau mare, de principiu, pot fi ținuți în apartament, dar trebuie să ținem cont de faptul că au nevoie de mișcare. Au nevoie să ieșim cu ei în parc, în natură, la iarbă verde, să le consumăm energia, să-i antrenăm, să le menținem tonusul și totodată să le menținem starea de sănătate pentru că dacă vor deveni niște căței sedentari, vor apărea diverse probleme metabolice pe care cu siguranță în nu ni le dorim. Se pot ține în apartament și cățeii de talie medie sau mare, dar cu amendamentul că au nevoie de plimbări și ieșiri în natură să le consumăm energia.

Simona Pătruleasa: Ce câinii nu recomandați deloc să ținem în apartament?

Citește și: Zgarda pisicii: element de siguranță pentru felina ta

Dragoș Eremia: N-aș recomanda să ținem în apartament căței de talie foarte mare. Aici vorbim de căței care la vârsta de adult ajung la 80-90 de kilograme. Consider că nu au spațiu suficient, au nevoie de o curte și un apartament ar fi mult prea mic pentru un astfel de câine.

Simona Pătruleasa: Care sunt cele mai populare rase? Românii sunt cumva în trend atunci când vine vorba de un anumit tip de câine?

Dragoș Eremia: Și trendul influențează achizițiile în ceea ce privește cățeii. Că tot am amintit de Bulldog în francez, este în mare trend și el. E adevărat, și pudelul este în trend. Este un cățeluș ușor de ținut în apartament, este foarte atașat de proprietari și în principiu asta ne dorim de la un cățel, să-l avem aproape.

Simona Pătruleasa: Sunt și căței cu care avem costuri mai mici care nu au boli sau care se îmbolnăvesc mai rar?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dragoș Eremia: Nu există căței cu care avem costuri mai mici. Aici depinde foarte mult de îngrijirea pe care le-o oferim, de vizitele regulate la veterinar și de legătura dintre medicul veterinar și proprietar. Astfel, da, putem reduce în felul acesta costurile prin prevenție.

Simona Pătruleasa: Ce costuri ar fi în afară de mâncarea zilnică? Ce ar trebui să mai facem pentru ei?

Dragoș Eremia: Exact cum aminteam și mai devreme, trebuie să păstrăm o legătură strânsă cu medicul veterinar. Cățeii și numai cățeii, ci și pisicile de astăzi. Discutăm despre căței. Au nevoie de vizită regulate la veterinar. Recomand întotdeauna cel puțin o vizită pe an la veterinar pentru un screening complet astfel încât să preîntâmpinăm orice problemă ar putea apărea. Legat de costuri, nu numai vizitele la veterinar, au nevoie pe lângă hrană de calitate, îngrijire la salon sau acasă, vaccinări, deparazitări, care sunt extrem de importante și timp liber pe care să-l acordăm și să ne ocupăm eventual și de dresajul cățelului.

Simona Pătruleasa: Avem voie să mergem cu el în spații populate de animale și nu numai dacă nu sunt vaccinați?

Dragoș Eremia: Ieșirea într-un spațiu alături de alți căței atâta timp cât nu este vaccinat nu o recomand. Deci, întotdeauna scoatem cățelul afară atunci când este vaccinat, are schema de vaccinare încheiată, știm că este protejat este și deparazitat intern-extern. Astfel, îi asigurăm o protecție din mai multe puncte de vedere, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele boli care se pot transmite între indivizi, între căței care vizitează același spațiu.

Simona Pătruleasa: Vine căldura și îl scoatem în parc și ne îngrijorăm din cauza căpușelor. Ce trebuie să facem?

Dragoș Eremia: Foarte important. Este un subiect de foarte mare actualitate în perioada aceasta. Trebuie să deparazităm cățeii și trebuie să-i deparazităm pe tot parcursul anului. Știm că în perioada aceasta toată lumea discută despre căpușe, dar ele sunt prezente pe tot parcursul anului pentru că nu mai avem acele ierni geroase, astfel încât să le distrugă. Avem ierni mai blânde, trecerea dintre iarnă și vară e un pic mai lină, așa că recomandarea este de a ne deparazita animăluțele pe tot parcursul anului, nu doar primăvara, nu doar vara, ci pe întreg parcursul anului, 12 luni pe an acesta să fie protejat împotriva paraziților externi.

Simona Pătruleasa: Cât de des trebuie să facem acest lucru pentru a fi siguri că el nu va lua din parc ceva?

Dragoș Eremia: Iarăși, fac apel la legătura dintre medicul veterinar și proprietar pentru că sunt diverse produse care au diferite perioade de acțiune. Unele au perioadă de acțiune mai scurtă, altele o perioadă mai lungă. De aceea trebuie discutat cu medicul veterinar. Trebuie ales produsul cel mai potrivit în situația cățelului de față și protecția să aibă loc pe întreg parcursul anului, nu o dată pe lună, nu o dată la trei luni, o dată la șase luni, ci la nevoie, astfel încât cățelușul să fie protejat pe tot parcursul anului și, bineînțeles, în funcție de durata de acțiune a produsului pe care îl folosim.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: