,,14 martie este Ziua Mondială a rinichiului și în această perioadă au loc campanii de informare despre bolile renale cronice, care afectează aproape 900 de milioane de persoane la nivel mondial. Cum stăm din punct de vedere al prevenției, care sunt primele simptome la care să fim atenți și mai ales, cum evoluează aceste boli la rinichi, aflăm chiar acum de la doctorul Cristina Văduva, medic primar nefrolog și medicină internă.

Bună dimineața și bine ați venit la noi'', a transmis Simona Pătruleasa.

Cum ne protejăm de boala renală

Simona Pătruleasa: În primul rând explicați-ne ce înseamnă boala cronică de rinichi și cum identificăm primele simptome? Ce ar trebui să ne alerteze?

Cristina Văduva: Boala cronică de rinichi înseamnă alterare structurală și sau funcțională a rinichilor. Din păcate este o boală a cărui simptomatologie mai ales în primele stadii este foarte frustă. Sunt simptome pe care de obicei pacienții le ignoră. Asta este motivul pentru care de multe ori boala cronică este diagnosticată în stadii avansate. Care ar fi aceste simptome?

Citește și: O fetiță de opt ani a fost salvată de medicii din Cluj, după o operaţie miraculoasă. ,,Acum e cu zâmbetul pe buze, e foarte puternică''

Să spunem niște valori tensionale apărute la tineri, sau niște valori tensionale rebele la tratament la un pacient cunoscut hipertensiv.

O retenție hidrosalină care apare peste noapte adică edeme palpebrale, edeme ale membrelor inferioare, senzație de greață vărsături în afara oricăror ce alte boli digestive și o stare de astenie fizică sau oboseală de multe ori ignorată de multe ori atribuită oricăror altor motive decât boala cronică de rinichi atunci când scade cantitatea de urină pe care un pacient o elimină în douăzeci și patru de ore diureza este destul de târziu și ăsta este motivul pentru care oricare din aceste din aceste simptome ar trebui să ne aducă la dr.

Simona: Ce analize ar trebui să facem anual?

Cristina Văduva: Analiza care ne arată cât de bine funcționează rinichii este creatina serică, alături de uree, alături de acidul uric. Toți sunt valori ale pro retenției azotate și toți ne indică gradul de funcționabilitate a rinichilor, dar nu sunt singurele o hemoleucogramă. Este la fel de importantă pentru că ne arată dacă pacientul are anemie sau nu și nu în ultimul rând examenul sumar de urină. Acel spot urinar din prima emisie de urină de dimineață toate acestea și o glicemie bineînțeles sunt suficiente pentru a ne orienta dacă pacientul are boală cronică de rinichi ce oarecum și cauza lor așa este.

Simona: Ce anume ne îmbolnăvește rinichii?

Cristina Văduva: Ajungem în primul rând, prima cauză și cea mai frecventă cauză care duce la boala cronică este diabetul.

Atât în România cât și în lume, diabetul împreună cu hipertensiunea asigură cincizeci la sută din bolile care duc la boala cronică de rinichi, boala cronică de nici poate să fie determinată, fie de o boală renală, dar fie și de boli sistemice care afectează toate organele și implicit și rinichii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa: M-am uitat pe cele mai recente cifre și am văzut că una din 10 persoane suferă de o astfel de boală și în plus, reprezintă a cincea cauză de deces în lume. Cum stă România la capitolul prevenție?

Cristina Văduva: Boala cronică de rinichi să spunem așa a ajuns pe locul cinci după o ascensiune continuă.

Acum cinci ani era pe locul zece. Primele au rămas, primele cauze au rămas bolile cardiovasculare, neoplaziile, bolile neurologice, bolile pulmonare cronice și pe locul, pe locul cinci, împreună cu diabetul ,boala cronică de rinichi a ajuns a cincea cauză de mortalitate.

Cum stă cu prevenția în România s-au făcut eforturi foarte mari pentru această prevenție și pentru a crește gradul de conștientizare pacientului. Pentru această boală cronică de rinichi pentru că într-adevăr cifrele unu din zece nu știe din unul din zece pacienți nu știe că are boală cronică.

Simona Pătruleasa: Medicina a progresat foarte mult. Pentru un pacient cu un astfel de diagnostic, poate fi amânată dializa?

Cristina Văduva: Cu siguranță, cu siguranță și sunt anumiți pași care să spunem rezolvă acest lucru, poate nu pe termen definitiv, dar pe termen suficient de lung. În primul rând stilul de viață, regimul iginodietehtic și stilul de viață ne ajută să întârziem acest acest moment. Un regim hipoproteic, un regim cu puțină cantitate de zahăr și de sare, consumul de lichide și evitarea obezității.

Activitatea fizică, toate acestea sunt recomandări care de fapt nu sunt numai pentru boala cronică de rinichi și pentru orice regim de viață cumpătat.

Pe de altă parte, de-a lungul timpului au existat multe clase de medicamente care au și au dovedit eficiența în întârziere a progresiei. Poate nu stoparea, întârzierea progresiei bolii cronice de rinichi.

De trei ani suntem entuziasmați de o clasă de medicamente, în care în aceste momente își dovedește nu numai eficiența.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Simona Pătruleasa: Dar dacă ajungem totuși la dializă, se mai pune problema de vindecare? Sau deja ne gândim la un transplant de rinichi?

Cristina Văduva: Dacă pacientul ajunge la o dializă și este boală cronică de rinichi,

singura terapie care îndepărtează dializa este transplantul de rinichi, dar nu vreau să priviți dializa ca ceva rău. Este practic pentru fiecare pacient dializa, înseamnă practic o altă viață, este nu numai o prelungire a vieții ci și un mod de a-și de a petrece timp în mijlocul familiei, un mod de a se bucura de prieteni și până la urmă este un mod de a de a vedea părțile bune ale vieții nu neapărat nu neapărat tot ceea ce este rău legat de această boală.

Simona Pătruleasa: Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru un pacient care suferă de o boală cronică de rinichi din punct de vedere al calității vieții?

Cristina Văduva: Pentru o calitate mai bună a vieții, în primul rând pacienții dializați, încurajăm pe pacienții dializați să-și dacă își pot continua activitatea profesională să își o continue și de de asemenea. Facilităm turele pacienților pentru a-și putea

realiza această activitate pe de altă parte un avantaj care pentru acești pacienți realizați care a apărut în ultimul an este posibilitatea de călătorie a acestor pacienți în orice, practic în orice loc a lumii nu-l mai vorbesc de România.

Compania de dializă unde lucrez a dezvoltat acest concept pentru pacientul dializat și anume conceptul dializă de vacanță.

De la un concept s-a ajuns la o platformă pe care pacientul dializa se poate înscrie și poate să efectueze dializă absolut în orice loc apropiat unde există un centru de dializă apropiat de locația de vacanță sau de alt motiv pentru călătorie. Libertatea de mișcare a pacienților înseamnă foarte mult pentru ei. Totul se vede cu alți ochi așa este le ușurează foarte mult viața.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si