Close sidebar
Close sidebar

VIDEO| Ce înseamnă relaxarea din 15 mai

Încă nu am trecut de vârful epidemiei, astfel că weekendul acesta e încă un test pe care România va trebui să-l treacă pentru a se relaxa în a doua jumătate a lunii viitoare.

R.B.,


DISTRIBUIE
acest articol

E avertismentul autorităților care lasă de înțeles că starea de urgență cu tot ce impune ea s-ar putea prelungi și după 15 mai, dacă nu respectăm acum restricțiile.

Pe de altă parte, au avut loc discuții cu patronatele pentru ca saloanele de cosmetică și cabinetele stomatologice să revină la viață. Dacă totul merge bine, pe 15 mai ar putea să fie deschise și terasele în aer liber.

Citeste si: Guvernul se gândește să deschidă frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice și parcurile, după data de 15 mai- surse

Pentru saloanele de cosmetică și coafură, restricțiile au venit ca un pumnal în piept, iar lacătul pe ușă a însemnat mai mult expunerea la riscuri, nu prevenție, spun cei din domeniu. De când e stare de urgență- mulți hairstyliști se duc la clienți acasă.

”De aia am și zis, preferăm să dăm drumul industriei, decât să lăsăm oamenii să meargă din casă în casă, să facă bani la negru! Stai în chirie, plătești 200 de euro... S-au primit 500 de lei șomaj... Ce faci cu ei dacă ai un copil în întreținere”, spune Cristi Pascu, hairstylist,

Relaxarea din 15 mai va veni probabil cu deschiderea frizeriilor și a saloanelor de cosmetică, însă cu respectarea unor norme de igienă stricte.

Au avut loc deja discuții în acest sens la guvern.

”Pentru noi ,nu este prea devreme. Telefoanele sună, am deschis liste de așteptare! Va trebui să avem grijă, să nu ne înghesuim, să fim buluc într-un salon! Pentru că altfel, o luăm de la capăt”, mai spune Pascu.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Unii oamenii, însă, privesc sceptici toată situația: ”Bănuiesc că o să fie destul de haos! Dacă ești la un salon foarte aglomerat, nu cred că e chiar indicat”.

Și cabinetele stomatologice s-ar putea redeschide pe 15 mai, însă și dentiștii trebuie să ia măsuri de prevenție a contaminării cu covid-19, ceea ce va duce la prețuri mai mari.

Citeste si: În plină de pandemie covid-19, sute de piețe se deschid în urma manifestațiilor

”Realizam un triaj telefonic inainte ca pacientul sa ajunga si sa marim intervalul de timp lasat intre pacienti, incat acestia sa nu se intalneasca. In urmatoarea perioada, nu se pune problema de tratamente uzuale, ci doar urgente”, spune George Mihai, medic stomatolog.

Se vorbește și despre ridicarea restricțiilor în parcuri. În schimb, nu vom putea merge în locuri unde distanțarea socială e greu de respectat, cum ar fi restaurante și malluri. Totuși, potrivit unor surse din Guvern, autoritățile ar putea să permită deschiderea teraselor în aer liber.

Ministrul Sănătății spune că, până pe 15 mai, trebuie să fim la fel de prudenți ca până acum deoarece pericolul nu a trecut, România încă se îndreaptă spre vârful pandemic.

Panta de urcare este, însă, una mai lină, cu o creștere de tip ”fierăstrău”. Asta se poate observa și în acest grafic al infecțiilor și deceselor. Cu alte cuvinte, în ultima perioadă, am avut o zi cu număr mare de cazuri diagnosticate, apoi zile cu mai puține, după care altă zi cu cazuri multe.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În caz contrar, dacă starea de urgență se prelungește, putem ajunge la un colaps psihologic greu de trecut. Adică anxietatea și depresia vor pune stăpânire pe noi, spun psihologii, iar, într-un final, relațiile dintre oameni nu vor mai fi niciodată la fel.

”Persoanele care au rămas permanent revoltate, nu și-au găsit activități, să fie implicați să dea un sens acestui timp, ei sunt la riscul de a fi anxioși, depresivi, mai ales dacă sunt și probleme financiare. Vom fi influențați la nivel mintal, afectiv, comportamental, vom fi mereu precauți după această perioadă, fiecare se gândește că va putea să se repete sau să fie altceva la fel de greu de suportat. Ne vom dori foarte mult să fim cu ceilalți, dar nu știu în ce măsură vom putea să mai avem aceleași relații așa nu le-am avut”, spune Keren Rosner, psiholog.

Citeste si: "Un miliard de oameni s-ar putea imbolnavi de coronavirus"- Care sunt tarile aflate in mare pericol

Cert este că relaxarea nu va veni pe 15 mai în orașele și localitățile unde a fost impusă carantina, cum e Suceava. Acolo, doar specialiștii vor spune când e cazul ca restricțiile să fie ridicate treptat.

E neclar dacă persoanele peste 65 de ani vor putea circula liber. Potrivit unor surse din Guvern, autoritățile se gândesc să păstreze cele două intervale orare și după 15 mai.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI