De la începutul discursului ei, șefa de promoție din Arad a subliniat că nu va fi unul clasic "de mulțumire și celebrare”, ci un discurs "sincer care reflectă în mod real experiențele mele”.

Citește și: VIDEO Surprize de Ziua învățătorului! Cum și-au petrecut timpul copiii?

Iulia Coțuba a atacat direct sistemul de educație, subliniind că "școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi”.

"Nu voi mulțumi sistemului de învățământ, care m-a dezamăgit", a spus tânăra absolventă de liceu.

"Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint”, a avut curajul să spună absolventa arădeană. "Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a mai spus ea.

Șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazu” din Ineu, Iulia Coțuba,

Șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazu” din Ineu, Iulia Coțuba, discurs curajos

[Sursa foto: Facebook]

"Știu că acest discurs deranjează"

"Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”, a declarat Iulia.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ea a menționat că este conștientă "că acest discurs deranjează”, dar speră că prin el se face "un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”.

Șefa de promoție a insistat că sistemul de educație pe care l-a absolvit cu brio a dezamăgit-o, dar unii dascăli au reușit să schimbe această impresie generală:

"În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol.

Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”, conchide Iulia.

Șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazu” din Ineu, Iulia Coțuba,

Șefa de promoție a Colegiului „Mihai Viteazu” din Ineu, Iulia Coțuba

[Sursa foto: Facebook]

Reacții entuziaste după publicarea mesajului

Discursul șefei de promoție din Ineu a avut parte de peste un milion de vizualizări pe Facebook, iar majoritatea reacțiilor au fost de apreciere a curajului ei.

"Bravoooo Iulia Coțuba!!!! Apreciez foarte mult curajul tau de a-ți exprima public Opinia privind sistemul actual de educație. Sistem care nu dezvolta personalitatea, sistem în care copilul este doar un actor pasiv.. E doar un copil ..acesta este sloganul adulților, în mare parte. Este demult timpul să schimbam totul, să avem o abordare bazată pe drepturile copilului, stima și respect în instituțiile de educație. Succese in continuare Iulia. Păstrează/dezvolta curajul și personalitatea. Sunt mândră de copii noștri", a scris cineva pe Facebook.

Expertul în educație Stefan Vlaston a comentat și el discursul Iuliei.

"O inteleg perfect pe Iulia Coțuba! aproape acelesi lucruri mi le-a spus si fiica-mea, intre finalul clasei a 12-a si examenele de Bacalaureat. Numai ca fiica-mea a adaugat un lucru care m-a trezuit la ..realitate:

Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

”Am invatat 12 ani, am sa iau si Bacalaureatul, dar nu stiu sa fac nimic, decat ce-am invatat de pe la mama sau de la tine”. Nu-mi facusem probleme pana atunci. Nu eram saraci si n-o grabea nimeni la munca sau la faculate. Doar ca nu voia sa merga la facultate :”Sa pierd iar niste ani fara sa invat sa fac nimic efectiv si profesionist? Mai bine ma fac croitoreasa”. N-a mai apucat. Ne-am mutat toata familia in Occident. Aici, in paralele cu cursurile limbii tarii gazda a aplicat impreuna cu fata altui inginer roman, prieten de familie, pentru un curs de..camerista! Pur si simplu nu a vrut sa stea acasa (”Cat o sa ma tineti pe banii vostri? Trebuie sa invat cum sa-i castig singura”).

A terminat cursurile si i-am gasit (prin cunostinte) un post de camerista la un hotel excelent, foarte aproape de casa. I-a placut mult, pentru ca avea intrare gratuita la SPA si la alte oportunitati si utilitati oferite gratis de hotel personalului!

A lucrat acolo si si-a platit singura intretinerea si cursurile scolii de asistenta medicala, profesie pe care o face acum si de care e indragostita si mandră foc! Iar eu, maica-sa, si frate-su suntem foarte mandri de ea!

Nu-i usoar sa fii tată de fată! Dar daca incerci s-o tii in cușca atunci cand ea va vrea sa ..zburde si sa experimenteze libertatea si auto-intretinerea, faci cea mai mare greseala".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si