„O mașină electrică e visul multor români, dar în fața prețurilor rămânem adesea cu buza umflată. Ne permitem totuși vreo mașină cu zero emisii? Merită investiția? La aceste întrebări ne răspunde astăzi Adrian Mitrea, jurnalist în domeniul auto”, a transmis Simona Pătruleasa.

Ce mașini electrice ne permitem?

Simona Pătruleasa:  Așadar, cumpără românii mașini electrice?

Adrian Mitrea: Cifrele pe care le avem până acum de când au început să se vândă mașini electrice în România ne arată că avem deja în circulație vreo patruzeci și ceva de mii de unități, ceea ce înseamnă că da, românii cumpără mașini electrice. Nu toți pentru că nici nu cred că ne dorim treaba asta, să avem dintr-o dată atât de multe mașini electrice pentru că și infrastructura trebuie să țină pasul cu dezvoltarea asta. N-ai cum să faci schimbarea peste noapte. Dacă ne gândim la momentul în care a apărut Dieselul pe autoturisme, pe mașini mici. N-aveai cum să transformi tot parcul auto din pur benzină în pur diesel. E pur și simplu o nouă motorizare care vine. Nu-și propune deocamdată să înlocuiască motorul pe combustie internă, benzină sau diesel, deci pur și simplu încă o variantă.

Citește și: Clipe de coșmar pentru o bătrână de 77 de ani, din București. Ar fi fost jefuită și agresată de doi bărbați, în propria casă

Simona Pătruleasa: Mulți încă se tem de prețul mare de achiziție.

Adrian Mitrea: Da, te temi de preț pentru că vine și cu niște necunoscute, adică nu doar că mașina e mai scumpă la achiziție, comparativ cu o mașină echivalentă pe combustie, dar este și teama asta a faptului că ar trebui să schimbi bateria după un timp, teamă care nu e neapărat nefundamentată, că sunt probleme cu bateriile, dar nu sunt atât de dese.

Adică, exact ca și la o mașină termică, dacă ai probleme cu motorul. Îți pui întrebarea asta când o cumperi: dar dacă trebuie să schimbi motorul peste șapte ani, ce fac? Nu pui neapărat întrebarea asta pentru că sunt șanse foarte mari ca să nu se întâmple chestia asta. Însă, la o mașină electrică ce se mai întâmplă? Costul dezvoltării tehnologiei pe care clientul îl plătește începe să scadă foarte mult pe măsură ce tehnologia avansează și dacă acum cinci ani n-aveam mașini ca asta care să coste douăzeci și două de mii de euro cu tot cu TVA, fără niciun fel de subvenție, discount sau mai știu eu ce, acum avem o astfel de mașină și altele. Aici avem Dacia Spring. Este practic cel mai accesibil automobil electric disponibil în Europa și în curând, adică în vreo câteva luni, o să vină chiar varianta restilizată pentru Spring. Mașinile care arată ca aceasta sunt disponibile din stoc și o perioadă limitată după care mașina are un face lift și prețurile încă nu le știm, dar înțeleg că se vor păstra.  Renault Zoe, iarăși o mașină care este foarte populară și întâlnită în România, și ca mașină second hand și ca mașină nouă. Renault Zoe este unul dintre cele mai vechi modele de pe piață și atunci poți găsi una rulată. Smart EQ fortwo, asta e strict așa de oraș. Nu poți să ai pretenția să pleci prin altă parte cu ea pentru că autonomia e limitată, dar este o variantă interesantă pentru oraș și probabil cea mai importantă apariție în 2024.
e mașina asta care la preț concurează cu dacia spring, însă are dimensiuni mai mari și performanțe semnificativ mai bune și atunci probabil că pentru 2024 mașina cea mai importantă ca apariție o să fie aceasta pentru că vine în categoria asta de aproximativ douăzeci și un pic de mii de euro, fără niciun fel de discount-uri, ceea ce s-ar putea să-i aducă prețul real de achiziție undeva în jur a 15 mii de euro. E clar un preț mai accesibil pentru majoritatea clienților din România.

Simona Pătuleasa: Acum mai vine și problema încărcării. Are România o rețea bine pusă la punct?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Adrian Mitrea: Bine pusă la punct, da. Are o rețea de încărcare vastă. Avem în momentul ăsta undeva la vreo treisprezece mii de puncte de încărcare în România pentru patruzeci și două de mii de mașini electrice. Majoritatea oamenilor care au o mașină electrică deja și le alimentează acasă, nu la stațiile publice.

Simona Pătruleasa: Ce facem dacă stăm la bloc?

Adrian Mitrea: Tocmai asta facem, le alimentăm la stațiile publice, la cele construite deja. Vei vedea că aceste hub-uri de încărcare sunt goale. Nimeni nu încarcă acolo. Mă pun și în pielea lor și mă gândesc: ok, dacă eu am n-am utilizare la stațiile alea mai are sens să le mai construiesc? Și realitatea, de fapt, este că noi trăim cu impresia că n-avem stații, dar eu, ca utilizator de mașină electrică văd că tot timpul stațiile alea sunt goale.

 

Citește și: "Într-un mod cinic a recunoscut că l-a omorât şi l-a aruncat în Mureş". Mărturiile șocante ale familiei unui afacerist din Arad, dispărut în urmă cu 13 ani. Ce s-a întâmplat cu principalul suspect?

Simona Pătruleasa: Ce alte costuri mai sunt? Trebuie schimbată bateria la perioadă?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Adrian Mitrea: Nu trebuie schimbată bateria. Spaima asta cu bateria... e important să revenim la ea pentru că, de regulă, la o mașină ca aceasta, oricare dintre cele pe care le-am arătat, ai o garanție pentru baterie, motor și componentele lor auxiliare cum ar fi convertoare, invertoare, cablaje. Ai o garanție de opt ani sau o sută șaizeci de mii de kilometri. Ești un pensionar sau o persoană care nu folosește mașina foarte mult timp, atunci la opt ani de zile și n-ai făcut kilometri aia garanția se duce. Ieșirea mașinii din garanție nu corespunde cu casarea ei sau cu înlocuirea unei componente scumpe. La fel cum și la o mașină pe combustie când a ieșit din garanție nu-i schimbi cutia de viteze, nu-i schimb motorul neapărat. S-ar putea să fie nevoie, s-ar putea să nu. Așa și la o mașină electrică și foarte important, o greșeală pe care cred eu că o fac oamenii și cumva încerc să vorbesc despre asta când am ocazia, este să compare costul bateriei de acum, cost de baterie care pentru o mașină ca asta ar putea să coste undeva la vreo treisprezece mii de euro, să spunem, cu ceea ce o să fie peste opt ani când poate ar fi nevoie să înlocuiască bateria. Costul tehnologiei scade foarte mult și atunci n-o să mai plătești treisprezece mii de euro pentru o baterie peste opt ani.

Simona Pătruleasa: Ce părere ai despre mașinile electrice la mâna a doua? La ce să ne așteptăm?

Adrian Mitrea: La fel ca la orice altă mașină și ele sunt susceptibile de a fi fost grav avariate, iar vânzătorul să nu fie onest, să nu spună asta. Sunt susceptibile la a li se da kilometrajul înapoi, mai ales că e mult mai greu de verificat după ureche. Un mecanic bun, la o mașină pe combustie, s-ar putea să-ți spună că asta nu prea pare mașină de optzeci de mii de kilometri, pare mai degrabă de o sută optzeci de mii de kilometri, la electrice e mai greu. Atunci e foarte important ca atunci când cumperi o mașină, dacă o cumperi second hand electrică, să o iei dintr-o sursă de foarte mare încredere și cu un istoric al mașinii foarte bine documentat. Altfel, riscul e mare”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si