In articol:
„O mașină electrică e visul multor români, dar în fața prețurilor rămânem adesea cu buza umflată. Ne permitem totuși vreo mașină cu zero emisii? Merită investiția? La aceste întrebări ne răspunde astăzi Adrian Mitrea, jurnalist în domeniul auto”, a transmis Simona Pătruleasa.
Ce mașini electrice ne permitem?
„ Simona Pătruleasa: Așadar, cumpără românii mașini electrice?
Adrian Mitrea: Cifrele pe care le avem până acum de când au început să se vândă mașini electrice în România ne arată că avem deja în circulație vreo patruzeci și ceva de mii de unități, ceea ce înseamnă că da, românii cumpără mașini electrice. Nu toți pentru că nici nu cred că ne dorim treaba asta, să avem dintr-o dată atât de multe mașini electrice pentru că și infrastructura trebuie să țină pasul cu dezvoltarea asta.
Adrian Mitrea: Da, te temi de preț pentru că vine și cu niște necunoscute, adică nu doar că mașina e mai scumpă la achiziție, comparativ cu o mașină echivalentă pe combustie, dar este și teama asta a faptului că ar trebui să schimbi bateria după un timp, teamă care nu e neapărat nefundamentată, că sunt probleme cu bateriile, dar nu sunt atât de dese.
Simona Pătuleasa: Acum mai vine și problema încărcării. Are România o rețea bine pusă la punct?
Adrian Mitrea: Bine pusă la punct, da. Are o rețea de încărcare vastă. Avem în momentul ăsta undeva la vreo treisprezece mii de puncte de încărcare în România pentru patruzeci și două de mii de mașini electrice. Majoritatea oamenilor care au o mașină electrică deja și le alimentează acasă, nu la stațiile publice.
Simona Pătruleasa: Ce facem dacă stăm la bloc?
Adrian Mitrea: Tocmai asta facem, le alimentăm la stațiile publice, la cele construite deja. Vei vedea că aceste hub-uri de încărcare sunt goale. Nimeni nu încarcă acolo. Mă pun și în pielea lor și mă gândesc: ok, dacă eu am n-am utilizare la stațiile alea mai are sens să le mai construiesc? Și realitatea, de fapt, este că noi trăim cu impresia că n-avem stații, dar eu, ca utilizator de mașină electrică văd că tot timpul stațiile alea sunt goale.
Simona Pătruleasa: Ce alte costuri mai sunt? Trebuie schimbată bateria la perioadă?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Adrian Mitrea: Nu trebuie schimbată bateria. Spaima asta cu bateria... e important să revenim la ea pentru că, de regulă, la o mașină ca aceasta, oricare dintre cele pe care le-am arătat, ai o garanție pentru baterie, motor și componentele lor auxiliare cum ar fi convertoare, invertoare, cablaje. Ai o garanție de opt ani sau o sută șaizeci de mii de kilometri. Ești un pensionar sau o persoană care nu folosește mașina foarte mult timp, atunci la opt ani de zile și n-ai făcut kilometri aia garanția se duce. Ieșirea mașinii din garanție nu corespunde cu casarea ei sau cu înlocuirea unei componente scumpe. La fel cum și la o mașină pe combustie când a ieșit din garanție nu-i schimbi cutia de viteze, nu-i schimb motorul neapărat. S-ar putea să fie nevoie, s-ar putea să nu. Așa și la o mașină electrică și foarte important, o greșeală pe care cred eu că o fac oamenii și cumva încerc să vorbesc despre asta când am ocazia, este să compare costul bateriei de acum, cost de baterie care pentru o mașină ca asta ar putea să coste undeva la vreo treisprezece mii de euro, să spunem, cu ceea ce o să fie peste opt ani când poate ar fi nevoie să înlocuiască bateria. Costul tehnologiei scade foarte mult și atunci n-o să mai plătești treisprezece mii de euro pentru o baterie peste opt ani.
Simona Pătruleasa: Ce părere ai despre mașinile electrice la mâna a doua? La ce să ne așteptăm?
Adrian Mitrea: La fel ca la orice altă mașină și ele sunt susceptibile de a fi fost grav avariate, iar vânzătorul să nu fie onest, să nu spună asta. Sunt susceptibile la a li se da kilometrajul înapoi, mai ales că e mult mai greu de verificat după ureche. Un mecanic bun, la o mașină pe combustie, s-ar putea să-ți spună că asta nu prea pare mașină de optzeci de mii de kilometri, pare mai degrabă de o sută optzeci de mii de kilometri, la electrice e mai greu. Atunci e foarte important ca atunci când cumperi o mașină, dacă o cumperi second hand electrică, să o iei dintr-o sursă de foarte mare încredere și cu un istoric al mașinii foarte bine documentat. Altfel, riscul e mare”.