Parca a presimtit ca avea sa ii vina sfarsitul la sefia Guvernului. Imbracata intr-un costum negru, cu nelipsita brosa in piept, Viorica Dancila a incercat sa se salveze pana in ultimul moment.

Cu 60 de minute inainte de votul motiunii, Dancila si ministrii sai cer social democratilor sa ramana uniti. La ora 10:00, de la microfon, premierul Viorica Dancila pare sigura pe ea:„Stimați colegi, moțiunea de astăzi nu va trece.

Ați mai încercat acest lucru și v-ați făcut de râs la vot”.

Citeste si: Guvernul Dăncilă a picat. Klaus Iohannis: Rezolvat! Astăzi a câştigat România

Pentru ca votul este pe viata si pe moarte, Opozitia aduce la vot un senator care sufera de cancer de colon si avea programata astazi operatia. Cristian Lungu a venit de la Cluj cu avionul, iar de la aeroport la parlament cu ambulanta privata.

Ce urmează după joia neagră a Guvernului Dăncilă

Momentul zero! Incepe votul. Viorica Dancila se ridica din scaunul rezervat premierului si, inconjurata de ministrii, supravegheaza votul. Doua tabere se infrunta. Opozitia, in frunte cu Ludovic Orban se mobilizeaza exemplar. De cealalta parte, liderii PSD au grija ca parlamentarii social democrati sa nu se apropie de urne. Lia Olguta Vasilescu este paznicul vigilent al PSD.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Viorica Dancila indura chinul votului mai bine de o ora.

Minutele se scurg si deznodamantul este tot mai aproape. Ambele tabere sunt incordate. Cateva voturi fac diferenta. Opozitia, nerabdatoare parca sa preia puterea, asteapta pe hol. In sala, Viorica Dancila este inconjurata de ministrii si cativa PSD-isti loiali.

Citeste si: Călin Popescu Tăriceanu, către Viorica Dăncilă: Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru

Rezultul, 238 de voturi pentru motiune, sterge orice zambet de pe fetele social democratilor. Viorica Dancila isi recunoaste infrangerea si se pregateste de opozitie.
Mingea se muta in curtea Presedintelui Klaus Iohannis. Maine presedintele va incepe prima runda de consultari cu partidele, la Palatul Cotroceni.

Ce urmează după joia neagră a Guvernului Dăncilă. În căutarea majorității

In urma consultarilor preşedintele anunţă propunerea de premier care rezulta in urma consultărilor. Urmeaza 10 zile in care acesta isi cauta o majoritate si o echipa. Dacă Parlamentul nu este de acord si respinge propunerile presedintelui in doua dati, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat si urmeaza alegeri anticipate.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Preşedintele poate însă dizolva Parlamentul după alegerile prezidenţiale, pentru ca este in ultimele 6 luni de mandat. In acest caz Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice”.

Alte scenarii implică un Guvern minoritar, format in jurul PNL cu Ludovic Orban premier sau refacerea fostei aliante de guvernare cu PSD, Pro Romania si ALDE, caz in care Victor Ponta poate ajunge din nou prim ministru.

Se mai ia in calcul si un guvern de tehnocrati pana la alegerile parlamentare de anul viitor si sunt doua nume de premier vehiculate, Emil Hurezeanu si Lucian Croitoru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si