„Din fața monitorului conducem sera, după ce facem setările, urmărim dacă sera răspunde solicitărilor, putem monitoriza umiditatea cu mov deschis... avem temperatura.” 

Agricultura anului 2022 este total diferită de munca depusă de bunicii noștri. Aceste roșii cresc pe verticală și nu în pământ obișnuit, ci într-un strat consistent de... coji de nucă de cocos.

Sera fără pământ, cu legume ca la bunici

„Dacă ne uităm bine, această coajă de nuca de cocos arată ca un pământ normal. Aici sunt dezvoltate foarte frumos toate rădăcinile plantei. Prin irigatori, pe aici primești toți nutrienții, calciu, fier.”

O astfel de seră poate fi amplasată inclusiv în marile orașe, reducând distanța legumelor de la fermă până în farfurie. Iar gustul legumelor adevărate nu dispare: tehnologia modernă se împletește cu tradiția.

Silvia Răileanu, proprietara serei: Nu smulgem buruieni că la bunici, dar este de muncă pentru că sunt lucrări care se fac săptămânal, făcute cu exactitate, corectitidine, înseamnă timp să formezi oamenii.”

Citeste si: VIDEO| Au apărut primii cartofi noi românești. Prețurile ajung la 30 de lei pe kilogram

Proiectul îi aparține Silviei Răileanu, jurist de profesie

Investiția se ridică la 6 milioane de euro, parțial din fonduri europene. 

Silvia Răileanu, proprietara serei: „Cultura modernă înseamnă o roșie foarte gustoasă, sănătoasă, ușor de controlat care îți asigura o productivitate constantă, o previzibilitate și până la urmă un produs frumos la raft, gustos...prima oară cumperi cu ochii.”

Grija constantă pentru legume stă la baza gustului autentic.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„- Arată ciorchinele perfect?

- Da, dar încă nu gata de cules. Culegem când ultimele 2 boabe sunt de culoarea portocalie.”

Muncă e diferită inclusiv pentru angajați într-un astfel de mediu.

„- E bine, îmi place. Am 4 ani aici.

- Culegeți?

- Culegem, defoliem, de cules e non stop.

- Câte lăzi umpleți pe zi?”

Citeste si: Proiect- buncăr pentru fructe și legume

O mare provocare o reprezintă temperatura

De multe ori e prea cald sau prea rece...

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

„Avem o tubulatură pe care aerul intră în seră la umiditate și temperatura care trebuie. Cum se întâmplă? Practic capeții de seră sunt dubli, avem încălzitor, ventilatoare și cu un fagure.”

Roșiile de aici, câte 30 de tone pe săptămână, ajung pe rafturile supermaketurilor în caserole de 500 de grame, la prețul de 13 lei.

Citeste si: VIDEO| Sparanghelul, apreciat de gurmanzii occidentali, a ajuns să coste la noi de trei ori mai mult decât carnea

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si