„N-am lucrat cu cardul și nici n-aș ști să lucrez. Ce, mă duc cu cardul și să-mi ia unul PIN-ul și să am banii în lipsă? Aici e vrăjeală mare”.

Acest pensionar din Dolj nu și-a ținut niciodată banii pe card. Bărbatul se teme că metoda tehnologizată l-ar putea lăsa fără economiile de-o viață.

Românii își țin economiile la saltea din varii motive

„E mai sigur, mai sigur. Că vin vremuri grele. Mă duc să mai iau de la card?.  Îți oprește dobândă, îți oprește aia, aia și așa ții acolo. Cum stau la ăia pe card stau și la mine, sub saltea”, spune o persoană.

De altfel, banii ținuți la saltea au crescut în România la nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri. O sumă care s-a triplat în ultimii 10 ani, arată Banca Națională.

„Mai ok cash. Putem să-i cheltuim mai repede așa”.

Atracția pentru bani gheață poate crește din diverse motive. În ultimii ani, românii au anticipat vremurile grele și tind să-și țină banii la îndemână, pentru orice eventualitate. Totodată, unii nu mai au încredere în bănci, în timp ce alții nu reușesc să se descurce cu sistemul digitalizat.

Citește și: Pensii de 21.000 de lei pentru jumătate dintre pensionarii "speciali" din România. Cine sunt aceștia

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„-Cred că e mai bine să-i țin la buzunar, așa. Nu știe multă lume să lucreze cu cardul. Mulți îi țin la ciorap, că știu eu unii de la țară, țin miliarde, îi țin la ciorap acolo”.

„Pentru noi, bătrânii, cred că e mai bine cum e acuma. Mă duc cu banii, dau acolo, îmi iau materialul... atunci nu știm să plătim noi pe card”.

S-a ajuns aici din cauza nivelului redus de alfabetizare financiară din țara noastră, care, potrivit statisticilor, este cel mai scăzut din Europa.

„În România, 4 din 10 oameni nu au cont bancar, iar în procente asta înseamnă că doar 60% din populație este bancarizată. În comparație cu noi, însă, Ungaria are 78% din populație bancarizată. Bulgaria ara 81%, iar Croația- 86%”, a transmis Teo Argint, corespondent Știrile Kanal D.

La polul opus sunt românii pentru care cardul a devenit noul seif. Teama de a fi tâlhăriți îi determină pe aceștia să aleagă „buzunarul electronic”.

Specialiștii atrag atenția că banii cash ar putea reprezenta o problemă în viitor.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Ținutul banilor la saltea este o soluție proastă, în condițiile inflației, pentru că banii se devalorizează. Dacă i-ar ține la bancă sau în titluri de stat, de exemplu, ar câștiga o dobândă de 7-8%. Așa nu câștigă nimic altceva decât faptul că pot avea instant acces la ei când au nevoie”, a explicat un analist.

Totodată, cei care țin sume mari în casă își asumă riscuri evidente.

În urmă cu două zile, de pildă, două femei au fost arestate după ce au lăsat o bătrână din Capitală fără 45.000 de lei. Hoațele s-au dat drept agenți de vânzări, au intrat în locuința pensionarei și i-au sustras economiile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si