Pentru al treilea an consecutiv, Viena, capitala Austriei, este cel mai "locuibil" oraș din lume, potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Raportul anual Global Liveability Index for 2024  își propune să arate cât de confortabil sau de plăcut pentru locuit este un oraș și a examinat 173 de orașe la nivel global pe baza a 30 de indicatori organizați în cinci categorii:

  • stabilitate
  • îngrijire medicală
  • cultură și mediu
  • educație
  • infrastructură.

Ajutată de scorurile perfecte obținute pentru stabilitate, îngrijire medicală, educație și infrastructură, Viena a condus și în clasamentul din acest an, urmată îndeaproape de două orașe din Europa de Vest: Copenhaga, Danemarca pe locul doi și Zurich, Elveția pe locul trei.

Scorul general al Vienei a fost ușor diminuat în 2024 în categoriile cultură și mediu, "din cauza lipsei de evenimente sportive majore”, conform Indexului Global Liveability al EIU pentru 2024.

"Indicele de locuire al EIU a crescut fracțional în ultimul an”, se arată în raport. „Scăderea stabilității și a infrastructurii într-un număr de orașe din economiile avansate a fost compensată de îmbunătățirile structurale ale asistenței medicale și educației în mai multe orașe de pe piețele în curs de dezvoltare”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Iată care sunt cele mai locuibile 10 orașe din lume, conform EIU.

Top 10 orașe după calitatea vieții

În topul celor mai plăcute orașe pentru locuit se află 4 orașe din Europa, 2 din Australia, 2 din Canada, 1 din Japonia și 1 oraș din Noua Zeelandă. 

  1. Viena, Austria
  2. Copenhaga, Danemarca
  3. Zurich, Elveția
  4. Melbourne, Australia
  5. Calgary, Canada
  6. Geneva, Elveția
  7. Sydney, Australia
  8. Vancouver, Canada
  9. Osaka, Japonia
  10. Auckland, Noua Zeelandă

Budapesta și Belgrad, în ascensiune în topul EIU

Două capitale de lângă România au făcut printre cele mai mari progrese în ultimul an în topul orașelor cu o calitate bună a vieții- este vorba de Budapesta și Belgrad.

Alte orașe cu o calitate a vieții ieșită din comun:

11. Adelaide, Australia
12.

Toronto, Canada
13. Helsinki, Finlanda
14. Tokyo, Japonia
15. Perth, Australia
16. Brisbane, Australia
17. Frankfurt, Germania
18. Luxembourg
19. Amsterdam, Olanda
20. Wellington, Noua Zeelandă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si