VIDEO-Celulele stem ajută tot mai mulți copii. Sunt sau nu o investiție în sănătatea celui mic. Răspunsul medicului neonatolog
Părinții dezbat intens subiectul celulelor stem. Reprezintă sau nu o investiție în sănătatea celor mici?
Celulele stem sunt un subiect intens dezbătut de părinți. Sunt sau nu o investiție în sănătatea copilului? L-ar putea salva într-o situație de viață și de moarte? Aflăm răspunsurile chiar acum de la un medic neonatolog, a transmis Simona Pătruleasa.
Celulele stem. De mulți ani, sunt subiectul mai multor mituri.
Celulele stem sunt celulele cu un potențial foarte mare de regenerare și de înlocuirea unui țesut lezat. Sunt niște bebeluși de celule care nu au hotărât unde merg la școală. Ele pot să ajute la regenerare.
În ultima vreme, știința din spatele celulelor stem a evoluat enorm. S-au găsit și mai multe tipuri de leziuni în care pot fi folosite cu succes.
Aceste celule pot fi prelevate la naștere de medicul obstetrician. Apoi sunt duse în aceste bancuri unde sunt păstrate la temperatura de îngheț.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Stocarea unităților se realizează în tancuri cu azot la -196 d egrade celsius
Toate aceste bancuri sunt atent monitorizate în fiecare moment al zilei.
În momentul acesta tancul se încarcă pentru că nivelul de azot a scăzut, încărcarea e poate face și de noi, dar și automat
Celulele stem au început să se folosească și în țara noastră prin anii 2010. În 2023, una dintre marile bănci de celule anunța o creștere de 285% în ceea ce privește eliberarea și folosirea acestora în tratamente. Principalii beneficiar au fost în cele mai multe cazuri, tot copiii.
Noi am folosit pentru prima dată în două cazuri de bronhodisplazie pulmonară în care nu reușeam desprinderea copilului de pe ventilator.Avaea nevoie de suport vital ca să fie menținut în viață, plămânul fiind într-o stare. Am încercat această terapie, au fost cu efect rapid instalat, iar copii sunt aici mari, frumoți și fără niciun fel de sechele.
Pentru că e un domeniu unde cercetarea este continuă, sunt și multe mituri.
Sunt multe mituri care circulă, eu cred că trb să ne concentrăm pe ce putem face cu ele. Principalul mit este că ele se pot preleva în cantitate prea mici și că nu o să ne mai ajungă la un copil mai mare. Dar, cele recolate din cordon se pot multiplica.
Costul de prelevare și păstrare timp de 18 ani este în jur de 2 mii de euro.