VIDEO - Centre de transfuzie din țară, pline până la refuz. Recompensa de 280 de lei i-a motivat pe unii donatori

Numărului donatorilor de sânge din țară s-a dublat față de ultimul an. S-a majorat și recompensa pe care o donatorii o primesc, la 280 de lei. Așa se face că, acum, centrele de transfuzie sunt pline.

„Majorarea tichetelor pentru donarea de sânge aglomerează centrele de transfuzie din țară. Față de anul trecut, numărul donatorilor s-a dublat. Unii dintre cei care stau la coadă, recunosc: recompensa de 280 de lei i-a determinat să-și îndrepte atenție spre centrele de donare”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Centre de transfuzie din țară, pline până la refuz

Centrul de transfuzii sanguine din Cluj-Napoca este plin în fiecare zi.

La o ora de la deschidere, numărul donatorilor ajunge la capacitatea maximă, iar cei care ajung mai târziu sunt refuzați.
De la un an la altul, numărul donatorilor s-a dublat. Dacă până acum media pe zi era de 60 de persoane, acum 120 de oameni ajung aici să doneze sânge.
De la 1 ianuarie valoarea tichetelor pentru donatori s-a majorat de la 68 la 280 de lei.
„A crescut chiar în număr impresionant, sunt zile cu foarte mulți donatori. Avem procent mare pe donatorii fidelizați, avem și donatori noi și cei ocazionali care vin din când în când, eu cred că îi motivează”, a explicat Sanda Novac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.
Creșterea numărului de donatori este explicată mai ales de cei atrași de noua valoare a tichetelor.
„- Sunt la cămin și e mai greu, prețurile cresc, dar e trist că acum s-a închis aici, că vine foarte multă lume.

- Te motivează că iei acele tichete?
- Da, de asta am venit. Că îți iei ceva de mâncare și te-ai scos”, a spus o persoană.
Și Claudiu este donator frecvent.
„Eu donez astăzi afereza-trombocite și ajută foarte mult. Numai să vă gândiți că o singură donare ar ajuta undeva la 4 copilași nou-născuți sau o persoană cu leucemie”, a explicat tânărul.

Citește și: VIDEO- Coadă la donarea de sânge. Valoarea noilor tichete de care beneficiază donatorii este de 280 de lei

Tânărul a observat însă că aglomerația din aceste zile îngreunează munca personalului.
„S-a aglomerat brusc, o chestiune de zile, nu era pregătit sistemul probabil pentru așa ceva. Gândiți-vă că lipsesc o grămadă de lucruri, din câte am înțeles nici măcar frigiderele de stocare nu s-au verificat dacă pot să facă față impactului”, a mai spus acesta.
„Noi trebuie să distribuim produse de calitate în funcție de cererea de la clinici, vrem să facem față cu brio, să dăm atât cât este nevoie. Nu vrem să ne expire componentele”, a adăugat Sanda Novac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.
Angajații îi îndeamnă pe oameni să își facă programări online din timp pentru a evita statul la coadă.


Reporter

„Sunt absolventă a facultății Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Mi-am început cariera de jurnalist în urmă cu 14 ani la o televiziune locală, apoi am fost corespondentul mai multor posturi naționale. La început am lucrat în domeniul divertismentului, prezentam emisiuni și după ce am devenit prezentator de știri mi-am dorit să experimentez și viața de reporter. Odată ce am ieșit pe teren mi-am dat seama că mă regăsesc mai mult în acest rol și viața de corespondent mi se potrivește perfect.

Din cei 14 ani de televiziune, 7 i-am petrecut în familia Kanal D”.

Îți Recomandăm Și...