Cercetătorul american, Mark Dickey spune că se simte bine acum că a fost salvat, numind totul ”o aventură nebună”. Salvatorii din Turcia și din întreaga Europă au aplaudat când Mark Dickey, un speolog experimentat în vârstă de 40 de ani, a ieșit din peștera Morca din Munții Taurus din sudul Turciei, legat de o targă, marți, la ora locală 12:37. El a fost transportat cu un elicopter la spitalul din orașul Mersin, aflat în apropiere, informează AP.

Cercetătorul a mulțumit tuturor celor care au ajutat la salvarea lui

Dickey s-a îmbolnăvit pe 2 septembrie de hemoragie stomacală. Ce a cauzat boala sa a rămas neclar. Întins pe targă, înconjurat de reporteri la scurt timp după ce a fost salvat, el și-a descris calvarul de nouă zile ca fiind o "aventură nebună, nebună". 

Citește și: Povestea dureroasă a unui bărbat care și-a pierdut familia sub dărâmăturile din Maroc. A rămas doar cu fiul. "Acum am mai rămas doi”

"Este uimitor să fii din nou la suprafață", a spus el. Cunoscut cercetător în domeniul speologic și salvator speologic care a participat la numeroase expediții internaționale, Dickey a mulțumit, printre alții, comunității speologice internaționale, speologilor turci și organizației maghiare Cave Rescue.

”A fost liniștit și plin de speranță”

Dickey, care este din Croton-on-Hudson, New York, făcea parte dintr-o expediție de cartografiere a peșterii Morca, a treia cea mai adâncă din Turcia, când s-a îmbolnăvit.

Deoarece era prea firav pentru a ieși singur, echipele de salvare din peșteră din Europa s-au mobilizat pentru a-l salva, organizând o operațiune dificilă, care a presupus tragerea lui în sus pe secțiunile verticale abrupte ale peșterii și navigarea prin noroi și apă la temperaturi scăzute în secțiunile orizontale. Înainte de a putea începe operațiunea, salvatorii au trebuit să lărgească unele dintre pasajele înguste ale peșterii, să instaleze frânghii pentru a-l trage pe o targă în sus pe puțuri verticale și să instaleze tabere temporare de-a lungul drumului. 

Citește și: O femeie de 40 de ani s-a stins din viață după ce a căzut dintr-o autoutilitară

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cercetătorul american, Mark Dickey spune că se simte bine acum că a fost salvat, numind totul ”o aventură nebună”.

Cercetătorul american, Mark Dickey spune că se simte bine acum că a fost salvat, numind totul ”o aventură nebună”.

[Sursa foto: Türkiye Mağaracılık Federasyonu - X]


Printre cei care s-au grăbit să ajungă în Munții Taurus s-a numărat Dr. Zsofia Zador, un pasionat de speologie și medic salvator din echipa de salvare maghiară, care a fost printre primii care l-au tratat pe Dickey în interiorul peșterii. Medic anestezist și specialist în terapie intensivă din Budapesta, Zador se îndrepta spre spital pentru a-și începe tura de dimineață, pe 2 septembrie, când a primit vestea despre starea lui Dickey. 

Tânăra de 34 de ani a aranjat rapid ca un coleg să îi ia tura și s-a grăbit să își adune echipamentul de speologie și echipamentul medical, înainte de a lua un avion spre Turcia pentru a se alătura misiunii de salvare, a declarat ea pentru The Associated Press prin telefon din tabăra de lângă intrarea în peșteră. "A fost liniștit și a fost plin de speranță", a spus ea când i s-a cerut să descrie reacția lui Dickey când a văzut-o în peșteră. "A fost destul de fericit. Suntem prieteni buni". 

”A fost o situație delicată”

Zador a spus că Dickey era hipovolemic- sau că suferea de pierderi de lichide și sânge- dar a precizat că era într-o "stare stabilă" în momentul în care a ajuns la el, deoarece paramedicii "l-au tratat destul de bine".

Citește și: Un alpinist a supraviețuit unei căderi de 600 de metri cu răni minore: ”Este excepțional de norocos că este în viață"

Mark Dickey - cercetător american

Mark Dickey - cercetător american

[Sursa foto: CBS News]

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"A fost o situație delicată, deoarece uneori era destul de stabil și părea că ar putea ieși singur, dar starea lui se putea agrava din nou", a spus ea. "Din fericire, nu și-a pierdut cunoștința și a dus situația până la capăt". Aproximativ 190 de experți din Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Polonia și Turcia au luat parte la salvare, inclusiv medici, paramedici și speologi experimentați. Echipe formate dintr-un medic și alți trei-patru salvatori au stat pe rând alături de el în permanență. 

Zador a declarat că a mai fost implicată în salvări din peșteri, dar salvarea lui Dickey a fost "cea mai lungă" pe care a experimentat-o. "Conștiința mea a început să devină mai greu de stăpânit și am ajuns în punctul în care am crezut că nu voi mai trăi", a declarat bărbatul reporterilor. Agenția turcă de ajutorare în caz de dezastre, AFAD, a declarat că Dickey se simte bine, fără a oferi detalii despre starea sa. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si