VIDEO:Cercetătorul american, Mark Dickey se simte bine după ce a fost salvat din peștera adâncă de 1000 de metri: "Este uimitor să fii din nou la suprafață"
Un cercetător american "se simte bine" la un spital din Turcia, au declarat marți autoritățile, după ce salvatorii l-au scos dintr-o peșteră în care s-a îmbolnăvit grav și a rămas blocat la 1.000 de metri.
Cercetătorul american, Mark Dickey spune că se simte bine acum că a fost salvat, numind totul ”o aventură nebună”. Salvatorii din Turcia și din întreaga Europă au aplaudat când Mark Dickey, un speolog experimentat în vârstă de 40 de ani, a ieșit din peștera Morca din Munții Taurus din sudul Turciei, legat de o targă, marți, la ora locală 12:37. El a fost transportat cu un elicopter la spitalul din orașul Mersin, aflat în apropiere, informează AP.
Cercetătorul a mulțumit tuturor celor care au ajutat la salvarea lui
Dickey s-a îmbolnăvit pe 2 septembrie de hemoragie stomacală. Ce a cauzat boala sa a rămas neclar. Întins pe targă, înconjurat de reporteri la scurt timp după ce a fost salvat, el și-a descris calvarul de nouă zile ca fiind o "aventură nebună, nebună".
✅ Alle ore 00:35 turche, dopo 500 ore all'interno della grotta e 60 ore di recupero, Mark Dickey è stato tratto in salvo! Oltre 100 soccorritori, di cui 46 appartenenti al Soccorso Alpino e Speleologico, hanno preso parte al salvataggio: https://t.co/2wJgOJaiVB pic.twitter.com/OQDgY786Cw
— Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico (@cnsas_official) September 12, 2023
"Este uimitor să fii din nou la suprafață", a spus el. Cunoscut cercetător în domeniul speologic și salvator speologic care a participat la numeroase expediții internaționale, Dickey a mulțumit, printre alții, comunității speologice internaționale, speologilor turci și organizației maghiare Cave Rescue.
”A fost liniștit și plin de speranță”
Dickey, care este din Croton-on-Hudson, New York, făcea parte dintr-o expediție de cartografiere a peșterii Morca, a treia cea mai adâncă din Turcia, când s-a îmbolnăvit.
Deoarece era prea firav pentru a ieși singur, echipele de salvare din peșteră din Europa s-au mobilizat pentru a-l salva, organizând o operațiune dificilă, care a presupus tragerea lui în sus pe secțiunile verticale abrupte ale peșterii și navigarea prin noroi și apă la temperaturi scăzute în secțiunile orizontale. Înainte de a putea începe operațiunea, salvatorii au trebuit să lărgească unele dintre pasajele înguste ale peșterii, să instaleze frânghii pentru a-l trage pe o targă în sus pe puțuri verticale și să instaleze tabere temporare de-a lungul drumului.
Printre cei care s-au grăbit să ajungă în Munții Taurus s-a numărat Dr. Zsofia Zador, un pasionat de speologie și medic salvator din echipa de salvare maghiară, care a fost printre primii care l-au tratat pe Dickey în interiorul peșterii. Medic anestezist și specialist în terapie intensivă din Budapesta, Zador se îndrepta spre spital pentru a-și începe tura de dimineață, pe 2 septembrie, când a primit vestea despre starea lui Dickey.
An American explorer has been rescued after falling seriously ill in one of Turkey’s deepest caves 🗺️
Mark Dickey described his week-long ordeal as a “crazy, crazy adventure”, and said that it felt “amazing to be above ground again”.
Tânăra de 34 de ani a aranjat rapid ca un coleg să îi ia tura și s-a grăbit să își adune echipamentul de speologie și echipamentul medical, înainte de a lua un avion spre Turcia pentru a se alătura misiunii de salvare, a declarat ea pentru The Associated Press prin telefon din tabăra de lângă intrarea în peșteră. "A fost liniștit și a fost plin de speranță", a spus ea când i s-a cerut să descrie reacția lui Dickey când a văzut-o în peșteră. "A fost destul de fericit. Suntem prieteni buni".
”A fost o situație delicată”
Zador a spus că Dickey era hipovolemic- sau că suferea de pierderi de lichide și sânge- dar a precizat că era într-o "stare stabilă" în momentul în care a ajuns la el, deoarece paramedicii "l-au tratat destul de bine".
"A fost o situație delicată, deoarece uneori era destul de stabil și părea că ar putea ieși singur, dar starea lui se putea agrava din nou", a spus ea. "Din fericire, nu și-a pierdut cunoștința și a dus situația până la capăt". Aproximativ 190 de experți din Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Polonia și Turcia au luat parte la salvare, inclusiv medici, paramedici și speologi experimentați. Echipe formate dintr-un medic și alți trei-patru salvatori au stat pe rând alături de el în permanență.
Zador a declarat că a mai fost implicată în salvări din peșteri, dar salvarea lui Dickey a fost "cea mai lungă" pe care a experimentat-o. "Conștiința mea a început să devină mai greu de stăpânit și am ajuns în punctul în care am crezut că nu voi mai trăi", a declarat bărbatul reporterilor. Agenția turcă de ajutorare în caz de dezastre, AFAD, a declarat că Dickey se simte bine, fără a oferi detalii despre starea sa.