VIDEO Chiar dacă avem salarii mult mai mici decât în Germania, plătim dublu față de nemți
Culmea e că datele Eurostat arată că România are cele mai mici prețuri dintre toate statele membre UE.
„Scumpirile care s-au ținut lanț ne-au adus în fața unui paradox revoltător. Deși pe hârtie avem cele mai mici prețuri din Europa, la raft realitatea e cu totul alta. De pildă săpunul, pasta de dinți și gelul de duș costă de două ori mai puțin în Germania, cu toate că nemții câștigă de trei ori mai mult decât noi”, a spus Christian Sabbagh.
Pare incredibil, dar dovada e cât se poate de adevărat și ni se arată imediat ce pășim într-un supermarket de la noi și luăm drept exemplu același produs pe care nemții dau un euro și 70 de cenți: „În Germania acest produs costa aproximativ nouă lei, aici costă 15 lei.”
Paradoxul ce revoltă se regăsește și la pasta de dinți. Dacă în Germania un tub costă 15 lei, la noi prețul este cu 60 la sută mai mare: „Nu înțeleg de ce sunt prețurile atât de mari aici, comparativ cu Uniunea Europeană, pentru că ar trebui să fie la fel, nu? Raportate la salariile pe care le avem noi, pentru că acolo sunt salariile de mii de euro și aici sunt de sute de euro și atunci nu este corect și echitabil.”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
E cu atât mai trist cu cât între salarii sunt diferențe ca de la cer la pământ. Venitul mediu al unui român este de aproximativ 5000 de lei, în timp ce un german câștigă de trei ori mai mult.
„Taxări diferite, e vorba de nivel de trai diferit. Veniturile sunt mult mai mari în Germania, productivitatea este mult mai mare, sunt multe chestii. Noi trebuie să ne vedem lungul nasului să încercăm să ne optimizăm cheltuielile”,
e de părere un client.Culmea e că datele Eurostat arată că România are cele mai mici prețuri dintre toate statele membre UE. Aceeași statistică mai spune că România a înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimul an: „Aceste creșteri de pensii și creșteri de salarii, în condițiile în care economia aproape stagnează, avem perspective de creștere foarte limitate, nu pot însemna altceva decât alte creșteri de prețuri, pentru că degeaba există mai mulți bani în plus în economie dacă nu există creștere de productivitate în economie.”
La începutul acestei luni salariul minim a fost majorat cu 12 procente. O treime dintre români sunt plătiți cu minimul pe economie.