"Iar în timp ce la noi, frumusețile naturale sunt lăsate în paragină, chinezii fac splendoare din nimic. Sunt vestiți în toată lumea pentru cultura lor impresionantă și au construit sute de biblioteci ultra-moderne în locuri aproape pustii. Oamenii vin acum să citească pe o plajă sălbatică sau în mijlocul pădurii", a transmis Simona Pătruleasa.

Bibliotecile uluitoare ale Chinei

Așa arată biblioteca din Tianjin, deschisă în 2017 în estul Chinei.

33 de kilometri pătrați plini cu cărți. De sus până jos.

Unele șiruri de cărți sunt doar pictate, de dragul iluziei optice. Însă efectul e cel care contează. Arhitecții și-au dorit ca încăperea să arate ca o cascadă a cunoașterii.

Mergem mai departe și vă arătăm o altă bibliotecă spectaculoasă- la nord de Beijing. Nu într-un oraș, ci aproape în mijlocul pustiului, s-a ridicat biblioteca LiYuan. E făcută în intregime din lemn, ca să se confunde cu peisajul natural.

Chiar dacă pare o idee de-a dreptul nebună să pui o bibliotecă într-un sat, oamenii chiar vin aici special pentru a sta și a se relaxa citind. Este o activitate populară mai ales în weekenduri.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Ultima oprire este la biblioteca de pe plajă, tot în apropierea capitalei Beijing. Este construită pe plajă, iar toate locurile de lectură privesc direct către valuri.

Toată această zonă e gândită în trepte, ca să semene cu un teatru de vară.

În total, China are peste 3300 de biblioteci.

Citește și: VIDEO- Scandalul abuzurilor: responsabilii se ascund. Autoritățile spun că au aflat târziu, iar DGASPC nu dă explicații: "Nu pot să vorbesc"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si